Eveniment

EnergoBit contestă amenda primită de la Consiliul Concurenţei, aproximativ 13 mil. lei

EnergoBit contestă amenda primită de la Consiliul...

Autor: Dragoş Dinu

08.01.2018, 17:49 347

EnergoBit, unul dintre cei mai importanţi furnizori de echipamente şi servicii pentru domeniul energetic, va contesta în instanţă amenda primită de la Consiliul Concurenţei, în cadrul investigaţiei ce a avut ca obiect licitaţii pentru echipamente de măsurarea energiei electrice.

„Referitor la amenda aplicată de Consiliul Concurenţei companiei EnergoBit S.A. pentru o pretinsă înţelegere de împărţire a unor licitaţii pentru echipamente de măsurarea energiei electrice organizate de operatorii reţelelor de distribuţie a energiei electrice, EnergoBit S.A. se consideră nevinovată şi îşi declară dezacordul faţă de concluziile la care a ajuns autoritatea de concurenţă”, anunţă compania printr-un comunicat de presă.

EnergoBit precizează că pe parcursul celor doi ani de investigaţie a furnizat autorităţii toate informaţiile şi explicaţiile solicitate, arătând în mod clar şi argumentat faptul că Societatea nu a participat la înţelegeri anticoncurenţiale, ci a avut un comportament corect în piaţă, încercând prin acţiunile sale să contribuie la creşterea competitivităţii pe aceasta piaţă.

„În primul rând dorim să subliniem că în analiza sa, Consiliul Concurenţei nu a ţinut cont de faptul că, spre deosebire de celelalte societăţi investigate, EnergoBit S.A. nu este un producător de contoare şi echipamente de măsurare, ci doar un furnizor şi integrator de soluţii, participarea la licitaţiile pentru echipamente de măsurarea energiei electrice depinzând în mod esenţial de tipurile de contoare şi capacităţile de producţie ale furnizorilor externi. De asemenea, Consiliul Concurenţei nu a ţinut cont de faptul că EnergoBit S.A. nu ar fi avut niciun interes să intre în astfel de înţelegeri neconcurenţiale, riscându-şi reputaţia, în condiţiile în care cifra de afaceri generată de comercializarea contoarelor electrice reprezintă un procent extrem de scăzut (aprox. 5%) din cifra de afaceri a Societăţii”.

EnergoBit susţine că Consiliul Concurenţei nu a ţinut cont de specificitatea pieţei de contoare şi echipamente conexe pentru măsurarea energiei electrice din România. Gradul de tehnicitate şi complexitate ridicat al proiectelor solicitate de distribuitorii de energie electrică, aspect reţinut inclusiv de Consiliul Concurenţei în raportul său, a condus în mod firesc la situaţii în care doar anumite produse îndeplineau cerinţele tehnice, fiind necesare asocieri între jucătorii din piaţă. Justificate în mod obiectiv pe baza cerinţelor caietelor de sarcini, participările în asociere sunt perfect legale, putând genera inclusiv efecte pro-concurenţiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO