Eveniment

Epidemia de rujeolă. Ministerul Sănătăţii a plătit 9,1 mil. lei pe vaccinare

Epidemia de rujeolă. Ministerul Sănătăţii a plătit...

Autor: Mirabela Tiron

27.09.2016, 00:04 427

Ministerul Sănătăţii a plătit 9,1 milioane de lei pentru achiziţia celor 380.800 de doze de vaccin ROR (rubeolă, oreion, rujeolă), potrivit datelor transmise de minister către ZF.

“Furnizorul vaccinului este compania Farmexpert DCI”, au mai transmis oficialii ministerului. ZF a întrebat dacă acest stoc asigurat în urma contractului este suficient şi dacă dozele au ajuns în cabinetele tuturor medicilor de familie, dar nu a primit răspuns.

Săptămâna trecută, oficialii Ministerului Sănătăţii anunţau că a fost confirmat şi al treilea deces cauzat de rujeolă, după ce ministerul anunţase că în România se înregistrează epidemie de rujeolă, cauzată, în principal, de scăderea ratei de vaccinare.  675 de cazuri de rujeolă au fost înregistrate în decursul primelor opt luni din acest an, anul trecut fiind înregistrate doar şapte cazuri de îmbolnăvire. Trei copii au decedat din cauza virusului, aşa arătau datele prezentate de minister. Acest vaccin se face la vârsta de un an, cea de-a doua doză fiind administrată la şapte ani.

În România erau anul trecut 385.000 de copii cu vârsta până într-un an, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Anual se nasc între 180.000 şi 190.000 de copii în România.

România este ţara europeană cu cea mai mare rată a mortalităţii infantile, respectiv de nouă decese la fiecare o mie de născuţi vii în condiţiile în care media europeană este de două ori mai mică. Tot mai mulţi părinţi refuză să îşi imunizeze copilul, pe fondul neîncrederii în calitatea şi siguranţa dozelor de vaccin.  Un vaccin controversat este cel destinat pieţei din Kazahstan, care a ajuns în România în urma contractului semnat de minister.

Ministerul Sănătăţii a plătit 8,1 milioane de lei (1,85 milioane euro) pentru 107.000 doze de vaccin pentru bebeluşi, Hexaxim (produs pentru ţări non-UE), cu ambalaj original şi prospect în limba rusă, destinat iniţial pieţei din Kazahstan. În multe cabinete ale medicilor de familie acest vaccin a ajuns fără prospect în limba română. În acest timp, Institutul Cantacuzino, care se număra printre cei mai apreciaţi producători de imunologice din lume, şi-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie. În aceste condiţii,  programe naţionale de imunizare au fost blocate, iar autorităţile au fost obligate să importe vaccinuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO