Eveniment

Erste a refinantat cu 60 mil. euro birourile de la Semanatoarea

Erste a refinantat cu 60 mil. euro birourile de la Semanatoarea

Printre chiriasii din River Place se numara Cosmote si Romsoft

Autor: Cristi Moga

17.09.2009, 17:55 398

Fondul austriac de investitii Europolis, care a preluat pentru mai mult de 100 de milioane de euro primele doua cladiri de birouri realizate de Ion Radulea in cadrul proiectului Sema Parc din Bucuresti, a obtinut un credit de crica 60 de milioane de euro pentru refinantarea acestei investitii, unul dintre putinele imprumuturi acordate de catre banci in aceasta perioada investitorilor imobiliari.

"Ieri (marti - n.r.) am semnat cu Erste contractul de refinantare a investitiei facute pentru achizitia birourilor din proiectul Sema Parc. Am obtinut acest credit, reprezentand 60% din investitia totala, deoarece avem o relatie indelungata de colaborare cu Erste. Cu toate acestea, nu pot spune ca a fost simplu, ca si cum am da un telefon si totul se rezolva", a declarat pentru ZF Helmut Neubauer, managing director al Europolis Real Estate Asset Management, parte a grupului Volksbank.

Cele doua cladiri de birouri, care au fost denumite River Place si River View Place, in urma achizitiei, au o suprafata inchiriabila de 46.000 de metri patrati, fiind unul dintre cele mai mari parcuri de afaceri din Capitala, situat in imediata vecinatate a statiei de metrou Semanatoarea.

In acelasi timp, tranzactia prin care austriecii de la Europolis au preluat birourile de la omul de afaceri Ion Radulea este una dintre cele mai mari de pe piata.

"Deal-ul a fost inchis la sfarsitul lunii martie, cand am preluat ultimul pachet de actiuni, de 41,5% si am platit restul de bani, aproximativ 25 de milioane de euro. Valoarea totala a tranzactiei a depasit 100 de milioane de euro, luand in calcul si faptul ca am preluat creditele accesate pentru constructie", a mai spus Neubauer. Cladirile sunt inchiriate complet, printre chiriasi numarandu-se companiile Romsoft, Pagini Aurii sau operatorul de telefonie Zapp, preluat in acest an de catre Cosmote.

"Cladirile sunt in continuare inchiriate complet deoarece chiriile practicate sunt decente, in jur de 14-15 euro/metrul patrat lunar. Desi este un proiect foarte bun, din cauza faptului ca este prima reconversie majora dintr-un spatiu industrial intr-un proiect de birouri, a trebuit sa prezentam locatia cu un nivel mai scazut al chiriilor", spune reprezentantul Europolis.

ReprezentanTii fondul austriac de investitii Europolis spun ca randamentul anual al investitiei in cladirile de birouri cumparate in proiectul Sema Parc din Capitala va fi de peste 15%, in euro pe an, raportat la fondurile proprii investite (return on equity), tinand cont de o chirie medie perceputa de 14-15 euro/metrul patrat lunar, o suprafata a birourilor de 46.000 de metri patrati si o investitie totala de peste 100 de milioane de euro.

"Cu siguranta vom pastra pentru multi ani acest proiect in portofoliu. Suntem un investitor selectiv, iar acest proiect l-am ales si datorita apropierii fata de statia de metrou, care in Bucuresti este o necesitate. Anticipam ca vom avea un return on equity (profitabilitate anuala raportata la fondurile proprii alocate - n.r.) de 15%-20% pe an. Am fi incantati sa mai cumparam cladiri de la domnul Radulea", a declarat Helmut Neubauer, managing director al Europolis Real Estate Asset Management.

Europolis mai detine in Bucuresti cladirea de birouri Europe House din Piata Victoriei, unde o parte din spatii au fost eliberate ca urmare a mutarii companiei Oracle in zona Floreasca. Europolis intentioneaza sa imparta spatiul neocupat mai multor companii, pentru a putea solicita o chirie mai ridicata. Printre chiriasii cladirii se numara Orange, HP, AIG sau CB Richard Ellis Eurisko.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO