Eveniment

Erste Group: Piata imobiliara se va relansa la sfarsitul lui 2010, cand va reveni increderea

Erste Group: Piata imobiliara se va relansa la sfarsitul lui 2010, cand va reveni increderea
02.06.2009, 00:00 37
 
Investitiile de pe piata imobiliara vor fi reluate cel mai probabil la sfarsitul anului viitor, dupa ce dezvoltatorii se vor obisnui cu actualele conditii ale pietei, tarile din Europa Centrala si de Est fiind mai avantajate fata de cele din Vest, pentru ca deficitul de proprietati este mult mai ridicat.
„Nu putem face estimari privind evaluarea finantarilor pe care le vom acorda anul acesta, pentru ca depinde daca vom incheia negocierile pentru cateva finantari mari. In primele patru luni valoarea finantarilor acordate a scazut cu circa 30-40% fata de aceeasi perioada a anului trecut", afirma Gerhard Breindl, seful diviziei de finantare imobiliara a grupului austriac Erste. Potrivit lui, dezvoltatorii au inceput sa accepte noile conditii de piata si estimeaza ca din semestrul doi vor fi acordate mai multe finantari.
„Dezvoltatorii trebuie sa inteleaga ca riscurile au crescut si fondurile proprii trebuie sa fie majorate in urmatoarea perioada. De exemplu, daca anul trecut finantam 80% din proiect, in prezent finantam doar 60%", explica Breindl.
Erste Group se concentreaza pe proiectele de retail, pentru care inca este cerere, dar si pe spatiile logistice si de birouri. „Piata imobiliara se va relansa in momentul in care va reveni increderea din partea oamenilor in investitii. Acesta este principalul motor de crestere al tranzactiilor imobiliare, pentru ca oamenii trebuie sa vada mai intai ca situatia economica se imbunatateste", considera Breindl. Cea mai mica parte din finantarile acordate anul trecut, de sub 5%, s-au indreptat catre sectorul logistic, spatii de birouri 20%, retail 25-30% si restul este rezidential.
 
Multe banci din Vest au blocat finantarea
Banci germane precum Euro Hypo sau Hypo Real Estate, precum si alte banci irlandeze si austriece, s-au retras anul acesta de pe piata imobiliara locala, pentru ca au fost nationalizate sau au intampinat probleme financiare. „Principala problema a Europei Centrale si de Est este ca institutiile financiare tind sa se retraga inapoi in Vest. A crescut numarul de cereri de refinantare din partea dezvoltatorilor care aveau credite de la banci germane, irlandeze sau britanice care s-au retras de pe piata locala anul acesta si nu mai acorda noi finantari", spune reprezentantul Erste Group.
Breindl considera ca deciziile pe care le ia Guvernul in aceasta perioada referitoare la impulsionarea achizitiei de locuinte ar putea avea un impact redus pana cand economia nu va da semnale de revigorare pentru a readuce increderea cumparatorilor.
Erste Group a lansat anul trecut prin BCR produsul Centrum Imobiliare, prin deschiderea mai multor centre dedicate vanzarii de credite ipotecare, insa ulterior odata cu scaderea cererii de locuinte s-au redus si solicitarile pentru acest produs. „Inca credem in acest produs, dar avand in vedere mediul economic nesigur este dificil sa vindem un produs pentru care nu mai exista cerere. Persoanele fizice nu mai cumpara apartamente, pentru ca asteapta sa mai scada pretul, le este frica sa nu-si piarda serviciulsau isi ascund banii pentru ca nu stiu ce se va intampla in viitor", afirma Breindl.
 
Grad de ocupare ridicat la Sun Plaza
Centrul comercial Sun Plaza din sudul Capitalei, finantat de grupul Erste, a redus nivelul chiriilor solicitate inca de anul trecut, situatie care a ridicat gradul de ocupare al mallului inaintea livrarii la 85%. Sun Plaza va fi deschis in octombrie, in urma unei investitii de 150 mil. euro.
„De la inceputul anului, gradul de ocupare nu a mai crescut, pentru ca vrem ca ultimii 15% sa fie inchiriati aproape de momentul finalizarii constructiei pentru micii retaileri cu oferte speciale, dar si pentru ca atunci chiria va fi mai ridicata. Daca cei 15% nu vor fi inchiriati, inseamna ca cererea pentru retail este intr-adevar in scadere puternica", explica oficialul Erste.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO