Eveniment

Erste: Inflaţia din România poate accelera la 1% la sfârşitul lui 2016

Erste: Inflaţia din România poate accelera la 1% la...

Autor: Anca Dumitrescu

13.01.2016, 14:11 297

"Cu perspectiva ca salariile să crească din nou în acest an, în special în sectorul public, unde este angajată circa 25% din forţa de muncă, este destul de probabil ca inflaţia să se îndrepte spre 2% sau chiar mai mult în primul trimestru din 2017", potrivit analizei.

Pentru a contracara o creştere nedorită a preţurilor, banca centrală ar putea decide să înceapă majorarea dobânzii de politică monetară la sfârşitul lui 2016, consideră Erste.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a recunoscut recent că există o suprastimulare a consumului privat.

Anul 2016 este un an electoral, astfel că ar putea avea loc noi majorări salariale, în condiţiile în care guvernele, indiferent de orientarea politică, dau dovadă de o disponibilitate accentuată de a majora salariile şi cheltuielile sociale, care alimentează consumul privat, consideră analiştii Erste.

Preţurile de consum au crescut în decembrie cu 0,11% faţă de luna precedentă, astfel că rata anuală a inflaţiei a ajuns la -0,9%, potrivit datelor anunţate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Faţă de noiembrie, preţurile alimentelor au crescut cu 0,24%, tarifele serviciilor au urcat cu 0,4%, în timp ce produsele nealimentare s-au ieftinit cu 0,1%.

Comparativ cu decembrie 2014, preţurile de consum au fost mai mici cu -0,9% măsurate prin IPC şi cu -0,7% măsurate prin IAPC, se arată într-un comunicat al INS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO