Eveniment

Erste: România e mai rezistentă acum la şocurile externe decât a fost în 2008

Erste: România e mai rezistentă acum la şocurile externe decât a fost în 2008

Juraj Kotian, codirector Cercetare Macro/ Fixed Income ECE în cadrul Erste Group

Autor: Roxana Pricop

18.10.2011, 00:09 1234

România a devenit mai rezistentă la un şoc extern provenind din zona euro decât în 2008, când colapsul Lehman Brothers şi izbucnirea crizei au aruncat economia locală în recesiune. Analiştii grupului financiar austriac Erste se aşteaptă ca România facă faţă mai bine unui şoc extern cauzat de deteriorarea situaţiei din zona euro şi recomandă leul şi zlotul polonez drept oportunităţi de investiţii. Erste Group este printre cei mari mari investitori în regiunea Europa Centrală şi de Est şi acţionarul BCR. Erste are o expunere totală pe România, atât pe stat, cât şi pe entităţile private, de aproape 20 mld. euro.

"Dacă economia din zona euro frânează brusc, Europa Centrală şi de Est nu va evita contagiunea. Dar există trei motive pentru care regiunea Europei Centrale şi de Est ar trebui să reziste mai bine de această dată: niveluri mult mai reduse ale datoriei publice, îmbunătăţirea consolidării fiscale şi diminuarea deficitelor de cont curent", a spus Juraj Kotian, codirector Cercetare Macro/ Fixed Income ECE în cadrul Erste Group.

România a încheiat anul 2010 cu al doilea cel mai redus nivel al datoriilor publice raportat la Produsul Intern Brut (PIB) din Europa, respectiv de 31% din PIB, fiind devansată doar de Bulgaria cu o datorie publică de 16% din PIB. În zona euro, media datoriei publice a fost de 80% din PIB. România a înregistrat cel mai accelerat ritm de reducere a deficitului structural din Europa Centrală şi de Est, de la aproape 9% din PIB în 2007 la aproximativ 3,3% din PIB, conform estimărilor Comisiei Europene pentru 2011. Mai mult, România a avut una dintre cele mai mari rate de reducere a deficitului de cont curent, de la 13,4% din PIB în 2007 la 4,4% din PIB estimat pentru 2011.

"La nivelurile actuale, leul şi zlotul polonez arată interesant ca oportunităţi de investiţii", a continuat analistul.

În acest an, leul a avut una dintre cele mai stabile evoluţii din rândul valutelor din Europa Centrală şi de Est, atractivitatea sa fiind susţinută şi de dobânzile ridicate de cca 7% pe an. Şi titlurile de stat româneşti sunt la mare căutare: luni, Ministerul Finanţelor a împrumutat 800 mil. lei prin prima emisiune de obligaţiuni cu maturitate la doi ani, pentru care va plăti un randament mediu de 7,4% pe an.

Zona euro trece acum prin testul de foc din cauza problemelor cu care se confruntă Grecia şi care riscă să contamineze întreg sistemul bancar european.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO