Eveniment

Eşalonul doi se aliniază la start: doar ministerele au peste 80 de secretari de stat

Eşalonul doi se aliniază la start: doar ministerele au...

Autor: Iulian Anghel

18.01.2017, 00:03 1866

Guvernul a accelerat în ultimele zi­le numirile în eşalonul al doilea din mi­­nistere; a publicat, în para­lel, or­ga­ni­gra­­ma a 19 ministere şi a două de­par­ta­mente conduse de miniştri care îm­pre­ună au 73 de secretari de stat. Pentru a închide cercul, mai trebuie com­­pletare organigramele noilor mi­nis­tere – Mediu de Afaceri, Cercetare, Tu­rism şi Ape şi, dacă aceste ministere vor avea cel puţini doi secretari de stat, nu­mărul de secretari de stat va sări de 80, asta fără a-i număra pe şefii insti­tu­ţi­ilor a căror poziţie echivalează chiar cu cea a unui secretar de stat – câteva zeci.

Cei mai mulţi secretari de stat se înregistrează la Ministerul Dezvoltării: şapte secretari de stat, potrivit organi­gra­mei. Acest minister a preluat gestionarea „fondurilor europene“, însă există în continuare un Minister al Fondurilor Europene care are şi el patru secretari de stat.

Cu cinci secretari de stat s-au ales minis­te­rele Interne, Ex­ter­ne, Educaţie, Muncă şi Trans­porturi. Cu pa­tru se­cretari de stat sunt înregistrate mi­nis­­­te­rele Fi­nanţelor, Sănătăţii, Fondurilor Eu­ropene şi Culturii. Restul mi­nis­te­relor au trei, doi sau nicun secretar de stat, cum se întâmplă cu Minis­terul pentru Consultarea Publică.

Premierul Sorin Grindeanu a numit în ultimele 48 de ore cinci secretari de stat la Ministerul Dezvoltării – Cătălin Rotea, Laurenţiu Adrian Neculăescu, Alin Chirilă, Luminiţa Zezeanu si Adrian Gâdea, ultimul (deputat PSD, fost preşedinte al CJ Teleorman) venind din fieful lui Liviu Dragnea, şeful PSD.

Luni premierul l-a numit secretar de stat la Finanţe pe Ionuţ Mişa, şeful Direcţiei Mari Contribuabili din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, direcţia cea mai importantă din cadrul ANAF. El se făcuse remarcat în 2016 prin declaraţii dure la adresa prac­ti­ci­lor multinaţionalelor de a scoate pro­fiturile din ţară prin preţuri de transfer.

Fostul deputat PSD Gabriela Podaşcă a devenit secretar de stat la Ministerul Tineretului, iar Mihai Dan Chirică la cel de Interne. Cântăreţul de muzică populară Alexandru Pugna a prins şi el trenul administraţiei centrale, fiind numit ieri secretar de stat în Minis­terul Culturii şi Identităţii Naţionale.

Zilele trecute Grindeanu numise mai mulţi secretari de stat, unul dintre ei, Ovidiu Aurelian Flori, ajungând la Ministerul Transporturilor de la primăria comunei Işalniţa, judeţul Dolj, după cum relata Mediafax.

Alte numiri: Rareş Trişcă, medic specialist chirurgie generală la Bistriţa, a devenit secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Viorel Ştefu, director în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Ro­mâne, fost şef al IPJ Ialomiţa, ocupă de săptămâna trecută poziţie de secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne.

De asemenea, la Justiţie a fost deja în­locuit eşelonul 2: magistraţii Oana Hăineală, Constantin Sima şi Mariana Moţ au fost propuşi secretari de stat în cadrul ministerului.

Cei trei au fost detaşaţi de la instituţiile la care activau, pentru o perioadă de trei ani.

La Ministerul Energiei, Doru Vişan a devenit secretar de stat, anterior el deţinând funcţia de director al Sucur­salei Electrocentrale Paroşeni, în cadrul Complexului Energetic Hunedoara.

Dumitru Daniel Botănoiu şi Dănuţ Alexandru Potor au fost numiţi secretari de stat la Ministerului Agriculturii. Botănoiu a mai fost secretar de stat în guvernul Ponta şi în guvernul Cioloş, iar Alexandru Potor deţinea funcţia de preşe­dinte al Fede­ra­ţiei Naţionale a Gru­pu­rilor de Acţiune Lo­cală din România (FNGAL).

Au fost precipitate şi numiri în instituţii în care conducătorii aces­to­ra au rang de secre­tar de stat.

Emil Florin Al­bo­tă l-a înlocuit pe Nelu Stelea ca inspec­tor general, cu rang de secretar de stat, în cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii. Lidia Maria Onofrei a înlocuit-o pe Gabriela Coman la conducerea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA). Liviu Cozmin Stoica a fost numit de premier în funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Agenţiei pentru Agenda Digitală a României. El a fost city manager al oraşului Târgovişte.

Potrivit altor decrete publicate în Moni­torul Oficial, Dan Cornel Baranga a fost înlocuit cu Sandu Dorin Voicu la şefia Administraţiei Naţionale a Rezer­velor de Stat şi Probleme Speciale, iar Gheorghe Duţu cu Gheorghe Aurel la conducerea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.

De asemenea, Aurel Gheorghe, care a ocupat postul de şef al Direcţiei Generale Gestionare, Evaluare, Con­ce­sio­nare Resurse din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), a fost numit în funcţia de preşedinte al insituţiei în locul lui Gheorghe Duţu, potrivit unei decizii publicate ieri în MO.

iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO