Eveniment

Este justificată panica produsă de criza nucleară din Japonia? Care sunt ultimele scenarii?

Este justificată panica produsă de criza nucleară din Japonia? Care sunt ultimele scenarii?

Cele mai costisitoare dezastre din lume

Autor: Gabriel Razi, Livadariu Andreea

16.03.2011, 23:48 86

Ameninţarea unei explozii devastatoare care ar con­tamina petermen lung zona din jurul centralei nucleare de la Fuku­shima,care are patru reactoare, se reduce cu fiecare zi, spunspecialiştii în energie nucleară. Toate cele şase reactoare suntoprite în acest moment. Numai unul a fost afectat de un incendiu,iar la alte trei au fost afectate sistemele din răcire, astfelîncât toate patru sunt acum răcite cu tunuri de apă de mare.

"Lucrurile se calmează acolo, au trecut deja 4-5 zile,scenariul fizic se îndreaptă către unul economic. Au trecut 40 deani de când au fost construite aceste centrale, ar fi trebuit dejasă le oprească, le opresc acum mai repede decât sperau ei.Inundaţiile cu apă de mare au provocat fisuri şi amorse, esteaproape la fel de scump să le repare decât să le reconstruiască",explică Ionuţ Purica, expert în energie şi mediu în cadrulAcademiei Române.

Experţii în domeniul nuclear spun că deşi situaţia estetensionată, lucrurile nu stau atât de grav pe cât reiese dinrelatările presei japoneze.

Japonezii continuă să pompeze apă de mare în reactoarele 1, 2 şi3 ale centralei nucleare afectate de cutremur şi tsunami pentru ase asigura răcirea materialului nuclear, în timp ce se încearcăstingerea incendiului de la reactorul 4, scria ieri cotidianuljaponez Asahi Tribune.

"Dintre cei 800 de angajaţi ai centralei care rămăseseră lângăzona afectată, acum doar 50 de lucrători sunt în zonă, fiind directimplicaţi în pom­parea apei de mare pentru răcirea reac­­toarelor",spune Yukio Edano, oficial guver­na­mental japonez, citat decoti­dianul japonez.

În privinţa contaminării radioactive a regiunii sau chiar aîntregii ţări, spe­cialistul român Ionuţ Purica preci­zează că unastfel de scenariu este puţin probabil atât datorită arhitecturiireacto­rului, cât şi datorită reacţiei autorităţilor japoneze.

"S-a eliberat aburul, în cel mai rău caz au ieşit anumitesubstanţe radio­ac­tive, însă este foarte probabil ca acestea să fifost spălate de ploaie", spune Purica.

Reacţia japonezilor este notată şi de Teodor Chirică, un altspecialist român în energie nucleară, care spune că au fostrespectate toate procedurile de urgenţă în astfel de situaţii.

"De remarcat este reacţia perso­na­lului centralelor, caredenotă profe­sio­nalism, aderenţă la procedurile centralei însituaţii de urgenţă şi o bună cultură de securitate nucleară",precizează şi Chirică.

Nivelul radiaţiilor a crescut în Tokio

În Tokio radiaţiile au atins ieri de 20 de ori nivelul normal,conform decla­raţiilor autorităţilor locale, însă oficialii au datasigurări că nu există riscuri pen­tru sănătatea populaţiei şi căjapo­nezii trebuie să îşi păstreze calmul.

Oficialii din Tokio au raportat că au fost identificatecantităţi "foarte mici" de iod şi cesium, substanţe generate dereacţiile nucleare, în particule de praf în capitala Japoniei.

Totuşi în prefectura Ibaraki şi Kanagawa s-au înregistratniveluri de radiaţii de 100 de ori mai mari decât în mod normal,respectiv de 10 ori mai mari decât nivelul normal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO