Eveniment

Este legal să se ceară CNP-ul la recensământ? Eurostat nu ştie

Este legal să se ceară CNP-ul la recensământ? Eurostat nu ştie

Foto: Shutterstock

Autor: Adelina Mihai

20.10.2011, 18:14 8140

Eurostat, comisia de statistică a Uniunii Europene, a răspuns solicitării ZF privind legalitatea realizării recensământului 2011 pe baza folosirii codului numeric personal (CNP), având în vedere că membrii PSD, partidul Opoziţiei, au cerut populaţiei să nu-şi divulge CNP-urile, pentru că acestea ar putea fi folosite pentru realizarea unei baze de date pentru fraudarea alegerilor.

"Legislaţia recensământurilor realizate în Uniunea Europeană permite statelor membre să organizeze recensământul după propriile reguli. Eurostat nu dispune de informaţii detaliate pentru fiecare ţară privind organizarea recensământurilor", a spus Louise Corselli-Nordblad, reprezentantul biroului de presă al Eurostat.

Vergil Voineagu, şeful Institului Naţional de Statistică, instituţia care a început astăzi colectarea datelor pentru recensământul din 2011, a spus, într-un interviu ZF, că furnizarea codului numeric personal este necesară pentru a şti data şi locul naşterii recenzatului, astfel încât ele să poată fi prelucrate strict statistic:

"Noi doar agregăm datele pentru a furniza statistici. Identitatea se pierde în acest proces", a spus Voineagu.

Vedeţi aici întrebările la care trebuie să răspundă românii

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO