Eveniment

Este ridicol să credem că economia poate creşte din agricultură şi turism. Ne trebuie industrie. GALERIE FOTO

Gala ZF 2012: Sute de executivi şi antreprenori de top au sărbătorit premierea celor mai valoroase companii din România. GALERIE FOTO

Gala ZF 2012. GALERIE FOTO

Autor: Adelina Mihai, Corina Mirea, Mirabela Tiron

23.11.2012, 00:08 2275

Mediul de business în­cearcă să fie optimist pentru anul viitor în ceea ce priveşte evoluţia economiei şi a afacerilor, dar mai întâi aş­teaptă să vadă cu ce va veni noul guvern şi ce măsuri va lua pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri până a face şi un pas înainte cu noi investiţii şi noi locuri de muncă.

"De ce numai 1,6% pentru anul viitor sau chiar o creştere economică mai mică? Pentru că salariile au crescut prea puţin în comparaţie cu veniturile din perioada de creştere economică şi puterea de cumpărare este într-o continuă scădere, iar în primele şase luni ale anului viitor nu văd o creştere a puterii de cum­părare mai mare de 5% - 6%. În acelaşi timp, nici salariile sau investiţiile străi­ne nu vor creşte simţitor", a spus miercuri-seară Mişu Negriţoiu, preşe­din­tele ING Bank, în cadrul Galei ZF de lansare a celei de-a şaptea ediţii a anua­rului "Topul celor mai valoroase 100 de companii din România", realizat în colaborare cu casa de investiţii Capital Partners.

Managerii se arată destul de reţinuţi în privinţa unor decizii de investiţii de anul vi­itor, aşteptând să vadă încotro se duc lucrurile în economie. Optimismul principalilor creditori ai României - FMI, BERD, Comisia Europeană - în privinţa creşterii economice cu o rată de peste 2%, îi contrazice pe cei care conduc cele mai valoroasecompanii, care preferă să avanseze cifre mai mici, în jurul a 1%. Şi acest nivel este considerat bun, având în vedere că previziunile la nivelul UE, principalul partener comercial al României, nu sunt foarte optimiste.

În ciuda faptului că mesajele electorale transmise de partidele intrate în cursa pentru alegeri vizează creşterea com­petiti­vităţii României prin acordarea de facilităţi pentru anumite sectoare, oamenii de afaceri spun că o creştere economică sustenabilă nu poate fi "în­tre­ţinută" doar prin agricultură şi turism.

"Motoarele tradiţionale şi-au epuizat suflul. Este ridicol să credem că agricultura şi serviciile vor ajuta România să iasă la liman, ci cred mai degrabă că dacă România va avea curajul să se uite cu atenţie la noile tehnologii energetice (precum este forajul în adâncime) - va găsi elementele-cheie de salvare", a spus Doru Lionăchescu, preşe­din­tele casei de investiţii Capital Partners.

Constantin Toma, proprietarul Romet Buzău, a spus că nu prea ne aşteaptă lucruri bune în viitor, pentru că economia devine din ce în ce mai mult influenţată de politic.

"Trebuie să ne dăm seama că de fapt nu prea mai este viitor în România dacă nu avem strategie pentru industrie, nu numai în agricultură şi energie", a spus Toma.



Gala ZF 2012: Sute de executivi şi antreprenori de top au sărbătorit premierea celor mai valoroase companii din România.
GALERIE FOTO



Continuăm investiţiile, dar avem nevoie de stabilitate economică şi politică pentru a ne dezvolta- acesta a fost mesajul transmis la unison de către oamenii de afaceri care conduc cele mai valoroase companii din România, premiaţi în cadrul Galei ZF 2012, cel mai important eveniment anual organizat de Ziarul Financiar.

Companiile OMV Petrom, Romgaz, Orange, Voda­fone, Fondul Pro­prietatea, Nuclearelectrica, Hidro­electrica, BRD, BCR şi Dacia au fost desemnate anul acesta cele mai valoroase companii din România, însumând împreună aproape 19,5 miliarde de euro, potrivit datelor publicate în cea de-a şaptea ediţie a anuarului "Topul celor mai valoroase 100 de companii din România", realizat în parteneriat cu casa de investiţii Capital Partners. Aceste companii au fost premiate în cadrul evenimentului ZF, unde au mai fost acordate premii speciale şi companiilor Dedeman, Lidl, Ford, Porsche şi Romet.

Gala ZF a fost organizată în parte­neriat cu E.on, Orange, Bursa de Va­lori Bucureşti, Depozitarul Central, Opel, Siveco, Raiffeisen Bank, Metro­politan Life, Eximbank, Ţuca Zbârcea & Asociaţii, BRD şi Interna­tional Hotels.

"Ne dorim să investim în continuare în România, OMV rămâne un investitor care vrea să stea în România şi să inves­tească în viitor mai mult de 1 miliard de euro. Însă pentru ca un investitor să aibă încredere în piaţa locală are nevoie de un mediu predictibil, să sperăm că la anul vom începe să vedem acest lucru şi că va fi unul bun", a spus Daniel Turnheim, directorul financiar al OMV Petrom, compania cu o valoare de piaţă de aproape 5 miliarde de euro şi care ocupă locul întâi în topul celor mai valoroase 100 de companii din Ro­mânia.

Ierarhia celor mai valoroase compa­nii a fost realizată luând în calcul criterii precum evoluţia cifrei de afaceri, cea a profitului înregistrat înainte de dobânzi şi amortizări, precum şi datoriile acumulate de acestea.

Dumitru Chisăliţă, directorul ge­neral al Romgaz, ocupanta locului doi în topul celor mai valoroase companii (cu o valoare estimată la peste 3 mld. euro), spune că dacă ar putea fi în locul prim-ministrului, s-ar preocupa ca în Ro­mânia să existe stabilitate economică, legisla­tivă şi chiar generală, care să asigure un echilibru al activităţii econo­mice din această ţară. "Performanţele noastre din ultimii ani cred că dovedesc dorinţa de stabi­litate a companiei, iar pentru anul viitor plănuim să urmăm tendinţele de menţi­nere a consumului către clienţi", a spus el.

Jean François Fallacher, CEO în cadrul Orange România, premiată ca a treia cea mai valoroasă companie (2,3 mld. euro - valoare), a spus că anul viitor compania va lansa noi servicii şi că speră ca 2013 să fie măcar la fel de bun ca anul acesta. "Vrem să lansăm servicii noi, să aducem inovaţie şi acţionăm optimist, însă ne păstrăm precauţi. Este rolul nostru de oameni de afaceri să fim optimişti în ciuda veştilor nefericite."

Pe de altă parte, Andres Vicente, directorul comercial pe segmentul de business al Vodafone România, care ocupă locul patru în topul celor mai valoroase 100 de companii, cu o valoare de 2 mld. euro, a precizat că anul viitor clienţii vor cumpăra mai multe servicii pentru că îşi vor dori diversificare, dar şi noi produse tehnologice.

Pe locul cinci în topul celor mai valoroase companii s-a situat Fondul Proprietatea. Adrian Cighi, vicepre­şedinte al firmei Franklin Templeton Investments, administrator al Fondului Proprietatea, a spus că tuturor investi­torilor interesaţi de companiile din portofoliul fondului le spune că totul este de vânzare, dar la preţul corect. "Vedem rolul nostru principal la Fondul Proprietatea ca fiind creşterea valorii investiţionale în cadrul acestuia, ceea ce poate însemna o vânzare azi sau creşterea valorilor companiilor din portofoliu şi o vânzare ulterioară."

Una dintre companiile aflate în portofoliul Fondului Proprietatea, Nucleareletrica, a ocupat locul şase în topul celor mai valoroase companii. Mircea Meteş, inginer-şef în cadrul Nuclearelectrica, a declarat ieri că firma, cu o valoare estimată la 1,3 mld. euro anul acesta, va fi listată pe bursă în primul trimestru al anului viitor, după ce va decide alături de intermediarii cu care lucrează şi cu autorităţile cu ce pachet va intra pe Bursă.

Reprezentantul companiei care ocupă locul şapte în acest top, Ştefan Gheorghe, directorul general al Hidro­electrica, a declarat că speră ca situaţia financiară de anul viitor să reflecte poziţia reală a Hidroelectrica. "Nu pot spune încă momentul exact în care compania va ieşi din insolvenţă, însă pot afirma faptul că este doar o soluţie tranzitorie, în care facem curăţenie."

Phillippe Lhotte, preşedintele BRD, aflată pe locul opt în topul celor mai valoroase companii, a afirmat că este optimist în ceea ce priveşte anul viitor şi că îşi păstrează speranţa, chiar dacă va fi dificil ca economia să înregistreze creştere economică.

Locul nouă în acest top a revenit companiei BCR. Sergiu Manea, vice­preşedintele băncii, a spus că nu doar sistemul public are nevoie de o reformă, ci şi sectorul privat, eficientizarea unei instituţii financiare fiind o necesitate.

O viziune optimistă a venit şi din partea lui Mişu Negriţoiu, preşedintele ING Bank România, invitatul special la Gala ZF, care a spus că România nu a arătat încă tot ceea ce are mai bun şi vremea în care să facă acest lucru va veni în scurt timp.

"Chiar dacă piaţa este una mai poticnită, ce-i drept, economia locală este mai evoluată în prezent, însă plătim în continuare preţul unei funcţionări distorsionate a acesteia", a spus el. Negriţoiu a mai precizat că pentru anul viitor vede o creştere de aproximativ 1,6%.

Pe de altă parte, Doru Lionăchescu, preşedintele casei de investiţii Capital Partners, România este fundamental diferită în raport cu ceea ce însemna ea acum 14 ani.

"Important, măcar cu scop tera­peutic social, este să discutăm «meniul» greşelilor pe care le-am făcut în aceşti 14 ani. Este o enormă eroare în prezent, faptul că reformele structurale au fost puse la naftalină. Astăzi citim pro­gramele de guvernare şi vedem că evită termenul de capitalist, nu fac referire la spirit antreprenorial, iar asta mă îngri­jorează", a spus Lionăchescu la Gala ZF 2012.

Lionăchescu a mai spus că o greşeală comisă de România în aceşti patru ani de criză este "căsăpirea" clasei medii, care acum a devenit un nou proletariat. "Practic, clasa de mijloc nu mai există în adevăratul ei sens. Cred că aceasta a devenit o clasă socială care mai degrabă votează cu «picioarele» şi care mai de grabă se îndreaptă acolo unde îi este mai bine", crede Lionă­chescu. El a mai precizat că România

şi-a epuizat resursele de creştere normală, exporturile au scăzut, iar cei care vin la putere vor să servească generaţia trecută, ceea ce duce la diminuarea compe­titivităţii.

"Motoarele tradiţionale şi-au epui­zat suflul. Este ridicol să credem că agri­cultura şi serviciile vor ajuta Ro­mânia să iasă la liman, ci cred mai degrabă că dacă România va avea curajul să se uite cu atenţie la noile tehnologii energetice (precum este forajul în adâncime) - va găsi elementele-cheie de salvare. De asemenea, trebuie să apli­căm o politică inteligentă de emigraţie, trebuie să atragem elitele din alte ţări, aşa cum a tot procedat SUA de-a lungul timpului", a spus el.

La Gala ZF au participat executivi de top din mediul local de business, printre care s-au aflat şi Sorin Mîn­druţescu (CEO al Oracle România), Dan Şucu (proprietarul Mobexpert), Dan Pascariu (preşedinte al consiliului de supraveghere al UniCredit Ţiriac Bank), Jean Valvis (Valvis Holding) sau Florin Pogonaru (preşedintele Aso­cia­ţiei Oamenilor de Afaceri din Româ­nia).

În cadrul Galei au fost lansate şi cărţile "Toţi suntem datori cu un faliment" şi "PIB-ul fără ţară", cărţi ce reunesc opiniile publicate în ultimii şase ani în Ziarul Financiar de către Cristian Hostiuc - director editorial, respectiv Sorin Pâslaru - redactor-şef.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO