Eveniment

Euro urcă la noi maxime istorice. În două zile leul a pierdut 2%

Euro urcă la noi maxime istorice. În două zile leul a pierdut 2%
28.06.2010, 23:49 29

Euro a urcat ieri la un nou maxim istoric la cursul BNR, de4,3257 lei, continuând astfel creşterea începută la sfârşitulsăptămânii trecute, după ce decizia Curţii Constituţionale de a nupermite tăierea pensiilor cu 15%, care a dat peste cap planurileGuvernului de ajustare a cheltuielilor. În numai două zile, leul apierdut peste 2% în faţa euro, însă creşterea a avut loc pe fondultranzacţionării unor volume "modice". Pe piaţa interbancară, euro aurcat până la aproape 4,34 lei. De această dată, creşterea cursuluinu a mai atras intervenţia BNR, spre deosebire de anul trecut, cândtentativele pieţei de a duce euro peste 4,3 lei au fostcontracarate.

"O văd ca o mişcare temporară a pieţei, o reacţie datoratăfactorilor interni, cât şi climatului extern. Impactul semnificativl-a avut amânarea tranşei din împrumutul de la FMI", spuneGeorgiana Constantinescu, analist la Credit Europe Bank. Euro s-arputea instala pe palierul de 4,4 lei, cu voia BNR. "Este un momentconjunctural, nu e vorba de o tendinţă, nici de destabilizareapieţei valutare. Acum e un semn de întrebare foarte mare şimiercuri vom primi răspunsul la el", a comentat Adrian Vasilescu,consilier al guvernatorului BNR. Boardul FMI se va reuni miercuripentru a discuta eliberarea celei de-a cincea tranşe, de 0,8 mld.euro. Decizia ar fi trebuit luată ieri, însă întâlnirea a fostamânată după votul Curţii Constituţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO