Eveniment

Europarlamentarul Adrian Severin, implicat într-un scandal major de corupţie

Europarlamentarul Adrian Severin, implicat într-un scandal major de corupţie

Adrian Severin

Autor: Miruna Badea

20.03.2011, 23:57 251

Parlamentul European (PE) a anunţat ieri deschi­derea uneianchete privind acuzaţiile grave de corupţie împotriva a treieurodeputaţi - între care Adrian Severin, fost ministru de externeal României între 1996 şi 1997 - aduse de publicaţia britanică TheSunday Times.

Unul dintre acuzaţi, conservatorul austriac Ernst Strasser, ademisionat ieri din toate mandatele deţinute la cererea formaţiuniisale, Partidul Popular (OeVP, conservator).

Europarlamentarul român, membru al PSD şi, până în prezent, unuldintre cei mai respectaţi membri ai grupului socialist din PE, arfi acceptat 12.000 de euro drept mită pentru a aduce un amendamentîntr-o reglementare europeană. The Sunday Times susţine căreporteri ai săi au pretins că sunt lobbyişti şi le-au propus maimultor deputaţi europeni suma de 100.000 de euro pe an în schimbulunor amendamente care să fie adoptate. Trei eurodeputaţi - AdrianSeverin, Zoran Thaler, fost ministru slo­ven de externe, şiaus­triacul Ernst Strasser - au accep­tat şi s-au declarat dispuşisă îşi "vândă ser­viciile", scrie The Sunday Times, pentru sume depână la 100.000 de euro.

Potrivit publicaţiei britanice, Adrian Severin a trimis une-mail falşilor lobbyişti, afirmând: "Doar ca să ştiţi căamen­damentul pe care îl vreţi a fost depus la timp". La scurttimp, el a trimis o factură de 12.000 de euro pentru "servicii deconsi­liere".

Zoran Thaler, fost ministru sloven de externe, a prezentat şi elun amendament, cerând ulterior ca banii să îi fie trimişi în contulunei firme cu sediul la Londra.

Un al treilea deputat, fostul ministru austriac de interne,Ernst Strasser, le-a declarat jurnaliştilor: "Eu sunt un lobbyist",înainte de a prezenta un proiect de amendament celor doi colegi aisăi dintr-o comisie resposabilă cu legislaţia respectivă. Uncompromis a fost obţinut în favoarea lobbyiştilor, a asiguratulterior Strasser. Deputatul a cerut să i se plătească o primătranşă de 25.000 de euro în contul unei firme pe care o deţine înAustria.

După ce Sunday Times a dezvăluit adevărata identitate a falşilorlobbyişti, Severin a declarat că nu a făcut "nimic ilegal". IeriSeverin a declarat că a cerut preşedintelui PE să ia în calcul"măsuri penale" faţă de ziariştii de la Sunday Times şi că discutăcu firme de avocatură pentru deschiderea unei acţiunii de defăimareîn Marea Britanie.

Europarlamentarul a negat faptul că ar fi depus vreunamendament, aşa cum a scris publicaţia Sunday Times.

"Elementele de care dispune Sunday Times urmează să fietransmise Parlamentului pentru a fi examinate atent", a precizatJaume Duch un purtător de cuvânt al PE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO