Eveniment

Excedent bugetar de 1,3% din PIB la zece luni, iar noul guvern vrea deficit de 2,95% în 2016

Excedent bugetar de 1,3% din PIB la zece luni, iar noul...

Autor: Iulian Anghel

27.11.2015, 00:04 1742

Excedentul bugetar de 9 miliarde de lei (2 mld. euro) nu este o bucurie, a comentat ministrul finanţelor Anca Dana Dragu situaţia bugetului general consolidat, la zece luni din an. Şi, adaugă ministrul: excedentul a fost obţinut ca urmare a neefectuării investiţiilor prevăzute în legea bugetului.

Execuţia bugetară la zece luni din an relevă un excedent bugetar de 1,28% din PIB, echivalent a nouă miliarde de lei, faţă de un deficit prevăzut în legea bugetului pe 2015 de 1,8% din PIB (13 mld. lei), la o creştere economică estimată de 2,5%.

Dacă bugetul a fost construit pe deficit, de ce înregistrează excedent?

Pentru că veniturile sunt mai mari (creşterea economică este peste estimarea din legea bugetului, ceea ce aduce venituri suplimentare bugetului) şi pentru că unele cheltuieli sunt „subexecutate“.

Cheltuielile totale de investiţii (din buget şi din alte surse, în special fonduri de al UE) sunt, la zece luni, cu 11% mai mari faţă de anul trecut. Dar faţă de programul de investiţii aprobat la începutul anului, ele sunt la doar 60%. În bugetul general consolidat pentru 2015 au fost prevăzute cheltuieli pentru investiţii de 44,8 mld. lei. Între ianuarie şi octombrie, bugetul consolidat a cheltuit pe investiţii doar 22,7 mld. lei din suma totală prevăzută.

Dacă investiţiile ar fi fost în calendar, atunci bugetul ar fi înregistrat un deficit de aproximativ 13 - 15 mld. lei, cât întreg deficitul programat pe 2015.

Potrivit estimărilor noului ministru de finanţe, cheltuielile de investiţii vor ajunge în acest an la 33 mld. lei (73% din program).

În primele zece luni din an, cheltuielile de investiţii din fonduri de la UE au înregistrat un salt considerabil - un plus de 36% an/an - dar cheltuielile din buget (cheltuielile de capital) au înregistrat un minus de 14% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Veniturile mai bune şi cheltuielile mai mici au făcut ca execuţia bugetului general consolidat pe cele zece luni ale anului 2015 să încheie cu un excedent de 9 mld. lei, o situaţie care nu ajută însă pe nimeni în mod evident. Sunt, spune noul ministru al finanţelor, bani care trebuia să meargă în investiţii şi nu au mers.

Veniturile totale ale bugetului general consolidat au crescut în primele zece luni cu 7,9% an/an. Au crescut la 10 luni veniturile din TVA cu11%, în ciuda reducerii taxei pe valoarea adăugată la alimente.

În octombrie, din TVA au fost adunate la buget 5,2 mld. lei, faţă de 5 mld. lei în mai, ultima lună de dinaintea reducerii TVA la alimente de la 24% la 9%, ceea ce confirmă avansul anticipat al consumului ca urmare a reducerii taxei şi, probabil, o conformare voluntară mai bună.

Au crescut veniturile din impozitul pe venit (+ 13,3%), posibil ca urmare a majorărilor salariale şi a creşterii numărului de angajaţi, dar şi din accize (+ 7,4%).

Încasările din contribuţii de asigurări sociale au scăzut doar cu 1,8% faţă de anul anterior, fiind influenţate – spune Ministerul Finanţelor - de reducerea cu 5 pp a contribuţiilor angajatorilor, cât şi de creşterea pe anul 2015 cu 0,5 pp a cotei de contribuţie către pilonul II de pensii.

 

Bugetul pe 2016, în ţintele fixate de fostul guvern

Guvernul Cioloş va menţine ţinta de deficit bugetar pe 2016 la 2,95% din PIB (standard ESA) aşa cum a fost ea stabilită în proiectul de buget alcătuit de fostul ministru de finanţe Eugen Teodorovici, a anunţat ministrul de finanţe Anca Dana Dragu.

Proiectul de buget a luat în calcul toate măsurile de relaxare fiscală şi toate majorările salariale.

Faţă de proiectul fostului guvern, cheltuielile cu investiţiile pentru 2016 au fost majorate de la 32,9 mld. lei la 36,7 mld. lei. Proiectul va fi adoptat în guvern până la 10 decembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO