Eveniment

Exclusiv online: Somerii tineri stau pe Facebook si Hi5, in loc sa-si caute de lucru

15.04.2010, 00:00 450

Aproape 8% din somerii romani cu varste de pana in 25 de anispun ca nu isi cauta un loc de munca pentru ca nu vor sa lucreze,in timp ce peste 60% din acestia spun ca folosesc retele desocializare precum Facebook sau Hi5, arata rezultatele uneicercetari realizate de institutul Data Media, la solicitareaAgentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

"Estimam ca procentul tinerilor someri care nu vor sa lucrezeeste mai mare, de pana la 15%, daca ii includem in statistica si pecei care au refuzat sa raspunda la chestionar", spune MelaniaBortun, coordonator al studiului Data Media. Cercetarea face partedintr-un proiect finantat din fonduri europene castigat de ANOFM sis-a realizat pe un esantion de 500 de someri cu varste cuprinseintre 15 si 25 de ani, in perioada noiembrie- decembrie 2009, lanivel national. Una din explicatiile pe care tinerii o dau atuncicand refuza angajarea este ca prefera sa primeasca indemnizatie desomaj decat sa aiba un job in conbstructii, de exemplu, pe unsalariu mai mare cu doar 200 de lei.

"Un procent de 21,4% din tinerii chestionati spun ca au refuzatcel putin o oferta de munca (in medie, doua), din cauza salariuluimic sau a conditiilor grele de munca", mai spune Bortun. Inprezent, in Romania exista peste 760.000 de someri, din careaproximativ 100.000 au varste pana in 25 de ani.

Principala sursa de informare in ceea ce priveste ofertele delocuri de munca pentru tineri o reprezinta Internetul, urmat deagentiile locale pentru ocuparea fortei de munca. Cu toate acestea,sursele informale - familia, prietenii sau cunostintele - au ceamai mare influenta asupra tinerilor pentru a se angaja, intrucataproape 75% din respondenti spun ca informatiile de la ceiapropiati ii influenteaza foarte mult atunci cand isi cauta un locde munca. Peste jumatate din cei chestionati nu au mai lucratniciodata, iar ultima lor ocupatie a fost cea de elev sau student,in timp ce aproape doua treimi din acestia isi cauta un loc demunca de cel mult sase luni.

Stau pe Facebook sau se uita la televizor

"Somerii tineri nu citesc presa scrisa si rareori se uita lastiri. Pe de alta parte, cei mai multi din cei intervievati spun cafolosesc Internetul cel putin o data pe zi, iar 61,7% spun cafolosesc retele de socializare, precum Facebook sau Hi5", spuneBogdan Andrei Voicu, coordonator in cadrul proiectului si partenerla furnizorul de servicii IT System& Network Solutions. InRomania exista in prezent un milion de utilizatori ai retelei desocializare Facebook si 2,5 milioane de utilizatori ai reteleisociale Hi5.

Aproape jumatate din cei chestionati sunt mari consumatori deprograme de televiziune si se uita cate 3-4 ore pe zi in special laprograme de divertisment (36,6%), stiri si dezbateri (26.4%) saufilme (14,4%).

Totusi, tinerii someri mai folosesc Internetul pentru a-si cautaun loc de munca, peste 60% din acestia utilizand site-uri derecrutare precum eJobs, Bestjobs sau MyJob. De asemenea, o treimedin cei chestionati folosesc Internetul pentru jocuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO