EXCLUSIV ZF. „Băieţii deştepţi“ din agricultură au primit 220.000 de hectare de la agenţia statului pe 49 de ani

20 mar 2013 Autor: Gabriel Razi

Firmele au terenurile aproape pe gratis având în vedere că în calitate de arendaşi ai acestor suprafeţe firmele au primit anul trecut subvenţii de la UE de 130 euro/hectar.

O sută de companii din agricultura românească au în derulare contracte de arendă sau concesiune cu Agenţia Do­meniilor Statului (ADS) pentru 220.000 de hectare de teren, semnate în cea mai mare parte pentru 49 de ani, aceste suprafeţe reprezentând 80% din totalul concesionat sau arendat de instituţia aflată în sub­ordinea Ministerului Agriculturii.

În medie, companiile cu teren „închiriat“ de la ADS au plătit anul trecut redevenţe de 575 lei/hectar (130 euro/ha), la jumătate faţă de nivelul din piaţa liberă.

Fermele industriale, cu peste 1.000 de hectare luate de la ADS, direcţionează către instituţie sub 10% din încasările anuale având în vedere că o astfel de unitate obţine o recoltă medie de 6 tone de grâu/hectar, produc­ţie ce s-a tradus anul trecut în încasări în medie de 6.000 lei/hectar. Această arendă este la jumătate faţă de piaţa liberă din România sau de cinci ori mai mică decât în Austria. Mai mult, firmele au terenurile aproape pe gratis având în vedere că în calitate de arendaşi ai acestor suprafeţe firmele au primit anul trecut subvenţii europene de 130 euro/hectar, ceea ce înseamnă că fondurile încasate automat de la Bruxelles acoperă în totalitate nivelul sumelor datorate ADS.

„Nivelul arendei în piaţa liberă a ajuns în multe zone cu teren fertil din ţară, precum Ia­lomiţa sau Călăraşi, la 1.000-1.200 kg de grâu/ hectar/an (adică o treime din recoltă, echivalent al 900-1.000 lei/hectar  - n.red). În alte ţări din Europa piaţa arendei este la o treime sau chiar la jumătate din recoltă. Practic aceste terenuri au fost date cadou, iar fermierii se lăfăie în bani. Ei sunt adevăraţi băieţi deştepţi în agricultură“, explică profesorul universitar Gabriel Popescu, de la Facultatea de Econo­mie Agroali­men­tară şi a Mediului de la ASE Bucureşti, care a fost pentru scurt timp şi consilier în cabinetul Mihai Răzvan Ungureanu.

 

Gestiunea slabă a terenurilor pe care le are în portofoliu ADS se vede în încasările obţinute de instituţie din arende şi concesiuni. Cu un total de 260.000 de hectare „închiriate“ companiilor, ADS a reuşit să încaseze anul trecut numai 140 milioane de lei (31 mil. euro), în creştere cu 40% faţă de 2011.

Situaţia „chiriilor“ plătite de fermieri pentru a lucra terenurile statului este şi mult sub preţul arendei pe piaţa liberă şi foarte departe de cel din alte economii. Fermierii vorbesc despre arende de 1.000 kilograme grâu/ hectar în România, despre o chirie de până la 1.000 euro/hectar (4 tone/hectar) în Austria, iar un raport dat publicităţii la sfârşitul anului trecut de Universitatea din Illinois arată că în Statele Unite arendaşii direcţionează către proprietari aproa­pe 60% din încasări.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.03.2013

 
Cuvinte cheie:
terenuri agricole
, arendasi
, agricultura
, baieti destepti
Vizualizari:
Printeaza
Momentan sunt 2 comentarii Comenteaza si tu
Comentarii (2):
Sorin - 24 martie 2013, 01:18

O data spuneti ca firmele au recolte medii de 6t/ha, iar mai apoi spuneti ca 1000-1200 de kg reprezinta o treime din recolta, ceea ce inseamna o recolta medie de 3-3,6 t/ha. Pai cand aveti dreptate? Si costurile de infiintare a unui ha de grau unde sunt. Pentru cultura generala a dvs. un ha de grau are costuri de infiintare de 2500-3000 lei fara amortizarea utilajelor. Practic la o recolta buna de 4,5 t/ha medie, raman in jur de 2000 lei/ha profit, din care 5-600 lei reprezinta redeventa/arenda terenului, iar statul are si el partea lui de impozitare. Dar asta e cazul ideal cand faci 4-5 t/ha, dar ce te faci cu anii (2012 e exemplul perfect) cand se fac 2t/ha, iar dobanzile la banci curg in continuare

HeyHey - 20 martie 2013, 12:03

Nu mai au mult timp la dispozitie . In curand , toti acesti "investitori" vor fi chemati la raport si vor pierde aceste terenuri . Poporul va veni la putere si va pune ordine .

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide