Eveniment

EXCLUSIV ZF: Topul celor mai mari salarii din bancile romanesti. Cum comentati?

Topul celor mai mari salarii din bancile romanesti
14.03.2010, 23:11 3745

Angajatii sucursalelor de banci straine sunt printre cei maibine platiti bancheri din Romania, cu salarii medii nete mult pestemedia sistemului bancar care s-a ridicat la 3.760 de lei (895 deeuro) pe salariat in decembrie 2009.

Anglo-Romanian Bank, sucursala subsidiarei de la Londra agrupului BCR, conduce detasat, cu circa 2.785 de euro pe angajat,fiind profilata pe afaceri corporate si cu numai circa 100 desalariati, ceea ce a permis o remunerare substantiala in conditiilementinerii pe profit. Similar, sucursala locala a grupului spaniolLa Caixa, care lucreaza cu 7 oameni si are un volum redus debusiness, a inregistrat un salariu mediu de aproape 2.500 de euro,rezultat in primul rand din venitul de expat al sefului bancii.

Un al doilea criteriu de detasare a bancilor cu salarii pestemedie este axarea pe businessul corporate, care se dovedeste maistabil atunci cand in portofoliu figureaza companii mari straine silocale. Asa se face ca RBS s-a plasat in decembrie pe locul altreilea, cu 2.250 de euro salariu mediu net, expertiza in materiede trezorerie aducand castiguri importante.

Pe aceleasi doua considerente intra in top 10 salariisucursalele locale ale Bank of Cyprus, Citibank si ING. Banca destat Eximbank, cu servicii exclusiv pentru companii, s-a situat pelocul 5, cu circa 1.900 de euro pe salariat.

Liderul pietei, BCR, a inregistrat o medie salariala de aproape1.300 de euro net, ocupand locul 10 in contextul in care a ramas cucel mai mare numar de angajati - peste 8.700 - in pofidarestructurarilor din ultimii trei ani. In total 14 banci au platitsalarii peste media pietei.

Chiar daca unele institutii de credit au recurs la trimitereasalariatilor in concediu fara plata sau chiar la reduceri salarialedirecte, 20 de banci din totalul de 42 si care cumuleaza aproape43.000 de angajati au reusit sa plateasca in decembrie 2009 salariimedii nete de la 700 de euro in sus.

Ambele banci de stat de pe piata - Eximbank si CEC - au reusitsa intre in acest clasament, ceea ce arata ca statul ofera salariicompetitive cu sectorul privat, putand atrage profesionistii.

Desi se numara printre bancile cu personalul cel mai numeros -circa 6.680 la sfarsitul lui 2009 si in usoara crestere fata de2008, CEC Bank a platit un salariu mediu net de circa 720 deeuro.

Dimensiunea activelor bilantiere nu se coreleaza cu un nivel mairidicat al salariilor, astfel ca topul remuneratiilor medii nu aremare legatura cu clasamentul cotelor de piata. Totusi, majoritateabancilor de top 10 dupa active se numara printre cele mai generoase20 in materie de salarii.

In unele cazuri, salariile medii din decembrie anul acesta aufost si cu 50% mai mici decat in 2008. Reducerile cele mai mari nuau fost operate insa in bancile care au incheiat anul pe pierdereconform contabilitatii locale.

In mod traditional bancherii se numara printre salariatii celmai bine platiti din economie si si-au consolidat pozitia in pofidacrizei. Conform Institutului National de Statistica, in decembrie2009 au avut cel mai mare salariu net de 4.111 lei.

Media salariala a fost imbunatatita in unele banci si prinajustari de personal, in total disparand peste 3.700 de angajati depe piata. Pentru bancile cu pozitie puternica pe retail, care aupeste 5.000 de angajati, media salariala contopeste discrepantemajore intre castigurile executivilor - de multe ori expati - sicele ale salariatilor de la ghiseu, care pot avea salarii mult submedie.

Pana in 2008, cand criza a inceput sa atace si sectorul bancar,salarizarea bancherilor intrase intr-o cursa care nu mai avea multalegatura cu performanta profesionala, unii angajati schimband sidoua-trei banci in decurs de doi ani in functie de ofertelesalariale mai generoase. Si cum cheltuielile salariale ajung sareprezinte aproape jumatate din costurile unor banci, criza a puscu atat mai mult in evidenta derapajul care avusese loc la nivelulremuneratiilor.

Asa se face ca bancile cu profil universal si care au reusitsa-si conserve profitabilitatea au platit salarii sub media pieteiridicata de jucatorii axati pe afaceri cu companii sau pe nise.

Din punctul de vedere al actionariatului, austriecii se dovedescdestul de generosi, toate cele trei banci care raporteaza la Viena- BCR, Volksbank si Raiffeisen - intrand in top 20 cele mai marisalarii medii de pe piata, desi recesiunea din 2009 le-a afectatvizibil afacerile.

Desi a reusit cu greu sa ramana pe profit dupa standardeleinternationale de raportare, OTP Bank cu cei aproximativ 1.000 desalariati ai sai s-a plasat pe locul 9, cu un salariu mediu net decirca 1.400 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO