Eveniment

Exporturile au crescut uşor în septembrie, dar deficitul comercial s-a adâncit

Exporturile au crescut uşor în septembrie, dar...

Autor: Adelina Mihai

10.11.2015, 00:04 265

Companiile din România au exportat bunuri în valoare de 40,9 miliarde de euro în primele nouă luni ale acestui an, în uşoară creştere (Ă4,7%) prin comparaţie cu perioada similară a anului anterior, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Totuşi, importurile au avut un ritm de creştere mai accelerat, de 7,4% în aceeaşi perioadă (până la 46,4 mld. euro), ceea ce înseamnă că deficitul comercial a crescut cu peste 28%, până la 553,4 milioane de euro în primele nouă luni ale anului.

Peste 60% din exporturile efectuate în primele nouă luni ale acestui an au fost făcute în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, iar structura bunurilor exportate arată că cele mai importante au fost din categoria maşini şi echipamente de transport (44% din exporturi) şi alte produse manufacturate, cu o pondere de 32,9% din totalul exporturilor (categorie în care intră produse prelucrate din fier, oţel, cauciuc, metal etc. şi articole de îmbrăcăminte, accesorii, încălţăminte etc.).

Germania este cel mai important partener comercial al României, astfel că la finalul anului trecut volumul schimburilor comerciale dintre România şi Germania a fost de 21 de miliarde de euro, în creştere cu aproape 14% faţă de anul anterior.

Potrivit datelor INS, cel mai mare exportator de anul trecut a fost producătorul auto Automobile Dacia, iar cel mai mare exportator cu capital privat românesc a fost producătorul de mobilă Aramis Invest din Baia Mare. Exporturile României au trecut printr-o perioadă de modernizare accelerată în ultimii ani, reuşind să plaseze ţara noastră pe un loc fruntaş în rândul statelor Uniunii Europene din acest punct de vedere. Dacă în 2004 specializarea României la export era industria textilă, din 2008 încoace, locul a fost luat de mijloacele de transport rutier, odată cu dezvoltarea masivă a industriei automotive.

În anul 2000, România exporta bunuri în valoare de circa 10 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO