Eveniment

Exporturile de deşeuri din hârtie şi carton au crescut de 15 ori în ultimii şapte ani

Exporturile de deşeuri din hârtie şi carton au crescut...

Autor: Corina Mirea

20.10.2015, 00:04 1584
România a trimis anul trecut la export deşeuri din hârtie şi carton în valoare de 16,5 milioane de euro, în creştere cu 4,4% faţă de anul precedent şi de 15 ori mai mult ca în momentul aderării la Uniunea Europeană (2007), potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

„În ceea ce priveşte cantităţile exportate, fiind vorba despre un deşeu de pe aşa-numita «listă verde», care circulă transfrontalier fără a fi necesare  procedura de notificare şi acord preliminar scris, nu deţinem informaţii complete şi corecte despre cantităţile care părăsesc România“, a spus pentru ZF George Aurel Mircea, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului.

Cu toate că producătorii de hârtie încep să simtă efectul creşterii exporturilor, în special pe pieţe vecine sau din afara UE cum ar fi Ungaria, Ucraina, Serbia sau Turcia, Ministerul Mediului nu are în plan politici care să îi ajute pe producătorii de hârtie să se aprovizioneze cât mai mult cu materie primă chiar de la ei din ţară (având în vedere că la acest punct al solicitării făcute de ZF către ministrul şi secretarul de stat ai mediului nu a fost formulat niciun răspuns). Asta chiar şi în contextul în care surse din piaţă spuneau recent pentru ZF că ministrul mediului Graţiela Gavrilescu a discutat cu unii producători locali de hârtie, informal, despre ceea ce s-ar putea face ca exporturile de deşeuri reciclabile din hârtie şi carton să fie limitate pe pieţe din afara UE. Printre propunerile jucătorilor de profil se regăseşte şi cea a unei iniţiative legislative care să blocheze aceste exporturi, cum se întâmplă în Rusia sau Turcia.

„Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (din cadrul Ministerului Mediului – n.red.) nu deţine informaţii referitoare la întâlnirea menţionată şi nici la eventualul demers de blocare a exporturilor de deşeuri din hârtie şi carton“, a mai spus George Aurel Mircea Ministerul deţine însă date referitoare la deşeurile de ambalaje din hârtie şi carton, care în proporţie de circa 9% din cantitatea totală reciclată este tratată în afara României.

În prezent, cea mai mare parte a deşeurilor din hârtie şi carton care părăsesc piaţa locală ajung în Ungaria (fiind vândute cu aproape 7 milioane de euro în total), în Ucraina (2,9 milioane de euro) şi Austria (2,6 milioane de euro).

Pe piaţa locală, printre cei mai mari consumatori de maculatură pentru producţia hârtiei pentru carton ondulat sau pentru cea a hârtiei igienico-sanitare (pentru industria de hârtie igienică) se numără Ecopaper Zărneşti, Vrancart, Ambro Suceava, Petrocart sau Comceh. Aceştia, pentru a produce hârtie au nevoie de maculatură, care reprezintă circa 82% din totalul de materie primă folosită în fabricarea hârtiei sau a cartonului ondulat.

În urmă cu 15 ani, România exporta deşeuri din hârtie şi carton în valoare de aproape 0,1 milioane de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO