Eveniment

Fără încasări în valută, IMM-urile nu vor mai lua credite în valută

Fără încasări în valută, IMM-urile nu vor mai lua credite în valută

Radu Gheţea, preşedintele ARB. AFP/Mediafax Foto

Autor: Claudia Medrega

25.09.2012, 00:07 1769

Întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) ar putea să ajungă în aceeaşi situaţie ca persoanele fizice în ceea ce priveşte posibilitatea accesării creditelor în valută, în urma introducerii unor reglementări mai restrictive.

"Se preconizează o modificare a regulamentului privind creditarea în valută a IMM-urilor şi există opinii că această nouă reglementare va aduce IMM-urile cam «în aceeaşi oală» cu persoanele fizice când este vorba de credite în va­lută: adică ai resurse în valută, poţi să accesezi credite în valută, nu ai resurse în valută, nu mai accesezi", a declarat Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor.

Diferenţialul de dobândă a determinat până acum fir­mele şi populaţia să-şi asume riscul valutar şi să se împru­mute în valută la dobânzi semnificativ mai mici decât cele în lei. În plus, băncile au avut resurse preponderent în valută şi, în consecinţă, au preferat să dea credite în valută. În aces­te condiţii, împrumuturile în valută au ajuns să reprezinte circa două treimi din total credite.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO