Eveniment

Fără precedent: oamenii de afaceri români şi străini critică pe o singură voce politica fiscală a guvernului

Fără precedent: oamenii de afaceri români şi străini...

Autor: Iulian Anghel

11.11.2013, 20:00 1188

Cinci asociaţii ale oamenilor de afaceri români şi străini care reunesc sute de com­panii şi au sute de mii de angajaţi critică în termeni neo­bişnuit de aspri ultimele decizii fiscale ale guvernului român. În preajma defini­tivării bugetului, cu câteva zile înainte ca acesta să ajungă pe masa Par­lamentului,  cele cinci asociaţii – Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Consiliul Investitorilor Străini (CIS), Consiliul Investitorilor Români (CIR), Camera de Comerţ Americană în Ro­mânia (AmCham) şi Fundaţia Ro­ma­nian Business Leaders (RBLS) – susţin, în ieşiri publice separate dar foarte ase­mă­nătoare ca mesaj, că politica guvernului de majorare a unor taxe va avea un impact direct nu doar asupra com­paniilor vizate, ci şi a consumatorului. Dar ceea ce acuză mai cu seamă asociaţiile oa­me­nilor de afaceri este ceea ce ele definesc drept absenţa totală a procesului con­sultativ în relaţia mediu de business - guvern.

În replică, premierul Victor Ponta a susţinut ceea ce afirmase şi vineri, anume că aici taxele sunt mai mici decât în alte parţi şi că România nu poate fi El Dorado pentru toată lumea.

Este pentru prima dată când prin­ci­palele asociaţii ce reprezintă mediul de business îşi dau mâna şi critică pe acelaşi ton, un ton lipsit de echivoc, politica fiscală a unui guvern.

De altfel, oamenii de afaceri au solicitat vinerea trecută prim-ministrului Victor Ponta o întâlnire, dar şeful gu­ver­nu­lui nu a a dat curs invitaţiei, trimiţân­du-l să-l reprezinte pe unul dintre consilierii săi onorifici, Ionel Blănculescu.

Impact devastator sau efect de bume­rang sunt doar două dintre sintagmele pe care CIS le foloseşte în co­mu­nicatul în care îşi arată nemulţumirea faţă de ultimele decizii ale guvernului în materie de taxare.

Bugetul ajunge joi în Parlament

Premierul a anunţat ieri că guvernul va transmite joi Parlamentului proiectul legii bugetului de stat pe 2014, urmând ca acesta să fie dezbătut şi aprobat până la începutul lui decembrie.

Bugetul se bazează pe o serie de surse suplimentare de venit a căror introducere i-a luat prin surprindere pe oamenii de afaceri. Bunăoară, va fi introdus începând cu anul viitor un impozit pe construcţiile speciale din sectoarele energie, teleco­mu­nicaţii, utilităţi, transport şi infrastructură. Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă, companiile vor plăti un impozit pe construcţii speciale de 1,5% din valoarea construcţiei.

Astfel de măsuri accentuează insta­bili­tatea fiscală, care poate conduce la eşecul privatizărilor sau al listărilor la bursă ale companiilor de stat care ar urma să suporte un astfel de impozit, acuză CIS.

Pe acelaşi ton, AmCham afirmă că asistăm la o agravare fără precedent în ultimii 20 de ani a poverii fiscale pe care contribuabilii români trebuie să o suporte şi că acest lucru va afecta negativ investiţiile şi competitivitatea produselor româneşti.

Ca şi în cazul CIS, AmCham insistă pe ceea ce numeşte lipsa de coerenţă şi con­sistenţă în adoptarea de măsuri cu caracter fiscal, precum şi intervenţiile frecvente şi imprevizibile în legislaţie ale guvernului, ceea ce provoacă distorsiuni în mecanismele pieţei şi dificultăţi în planificarea afacerilor. AmCham acuză, în primul rând, creşterea accizelor.

Accizele ar urma să crească în 2014 cu 4,77%, rata medie anuală a inflaţiei calculată în septembrie. Guvernul an­ti­ci­pează că va încasa suplimentar la buget de 3,44 mld. lei din această indexare, din creşterea accizelor la benzină şi motorină şi din interzicerea primelor la vânzarea de tutun şi alcool, potrivit Mediafax.

De asemenea, guvernul va introduce o acciză de 7 eurocenţi la litrul de car­bu­rant, banii astfel strânşi urmând să fie vărsaţi într-un fond special destinat in­ves­tiţiilor în infrastructura rutieră.

Şi încasările bugetare vor avea de suferit

Pe acest ultim aspect al noilor im­po­zite insistă Asociaţia Oamenilor de Afa­ceri din România, care spune că este greu de înţeles de ce creşte acciza pe com­bus­ti­bil pentru finanţarea lucrărilor de infra­struc­tură, în condiţiile în care banii euro­peni alocaţi în acest scop nu sunt folosiţi.

Datele arată că POS-Transporturi nu a luat din fondurile alocate de UE între 2007 şi 2013, de 4,5 mld. euro, decât 724 mil. euro, 15% din totalul alocărilor.

Menţinerea cotei unice nu este suficientă pentru business

AOAR mai arată că o creştere a fiscalităţii va avea efect asupra profitului com­paniilor care va lovi în chiar încasările bugetare.

Execţia bugetului consolidat arată că im­po­zitul colectat din profitul com­paniilor a scăzut la 9 luni cu 1,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

AOAR critică şi o afirmaţie a premie­ru­lui (deşi nu-i pronunţă numele), care a prezentat săptămâna trecută drept un mare plus faptul că principalele impozite nu au fost majorate.

La rândul lor, Consiliul Investitorilor Români arată că, în lipsa unor măsuri de stimulare, economia va fi sufocată sub povara taxelor. În ceea ce o priveşte, Fundaţia Romanian Business Leaders îi aminteşte premierului nu fără ironie amară că este mai mult decât un administrator de bloc, pentru că blocul pe care îl administrează şi care se dărâmă bucată cu bucată este chiar România.

Ponta, către investitori: România nu poate fi El Dorado pentru toată lumea

Premierul Victor Ponta a declarat ieri, în replică la criticile pe care organizaţiile oamenilor de afaceri le-au făcut în privinţa noilor taxe pe care intenţionează să le introducă guvernul, că România nu poate fi El Dorado pentru toată lumea. Iată principalele declaraţii:

  • O să mă văd cu dânşii, să-i conving.

  • Taxa pe construcţiile speciale este aplicată în toată Europa. Aşa e în toată Europa. Noi nu putem fi aici El Dorado pentru toată lumea. Dacă aşa se face în toată Europa? E vreo taxă care nu există în America sau în Europa? Avem cea mai mică taxare, cu excepţia Bulgariei. Iertaţi-mă, dar noi avem o responsabilitate faţă de cetăţenii acestei ţări. Ce să fac? Să le tai pensiile şi salariile? Să închid spitalele în continuare, cum s-a făcut în 2010? Cred că e greşit.

  • Atât Consiliul Investitorilor Străini, cât şi Camera de Comerţ Româno-Americană au pledat pentru ca România să aibă un acord cu FMI şi Comisia Europeană.

  • Aceste măsuri le-am negociat în primul şi în primul rând cu Comisia Europeană şi FMI.

  • Bănuiesc că tot Consiliul Investitorilor Străini şi AmCham au spus că e bine să avem un acord cu Comisia Europeană şi FMI. Deci, nu se poate şi cu bască, şi fără bască. E greu.

AOAR: Creşterea taxelor afectează întreg mediul de afaceri

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) dezaprobă măsurile de creştere a taxelor şi impozitelor anunţate de guvern şi apreciază că acestea vor afecta, direct şi indirect, întreg mediul de afaceri. „O dovadă directă în acest sens o constituie profitabilitatea în scădere a afacerilor, scădere evidenţiată de scăderea veniturilor bugetare având ca sursă impozitul pe profit.“ AOAR arată că sunt greu de înţeles măsuri precum creşterea accizei pe combustibili, pentru finanţarea lucrărilor de infrastructură, în condiţiile în care guvernul nu utilizează banii europeni disponibili pentru acest sector.

„Alocarea acestor fonduri în lipsa unui Master Plan pentru infrastructura de transport rutier a României, document ce ar fi trebuit aprobat prin lege de către Parlament, propunere făcută public de către AOAR încă din anul 2009 şi refuzată sistematic de toate guvernele, ca şi cheltuielile constant neclare efectuate de CNADNR, reprezintă tot atâtea semne de neîncredere în politica fiscală şi de investiţii anunţată de Guvern“, se menţionează în comunicat.

Cu toatea acestea, reprezentanţii asociaţiei spun că înţeleg necesitatea acoperirii multiplelor cheltuieli bugetare obligatorii, unele fiind generate de măsurile inconsecvente adoptate în 2010-2011. AOAR îi reuneşte pe unii dintre cei mai importanţi oameni de afaceri şi antreprenori români şi este condusă de Florin Pogonaru. (Cristina Cuncea)

CIS: Contribuabilii vor fi sufocaţi de impozitele suplimentare

Consiliul Investitorilor Străini (CIS) critică lipsa de consultare în ceea ce priveşte adoptarea unor noi taxe şi susţine că nu este nici moral, nici corect ca absenţa rezultatelor în ceea ce priveşte colectarea veniturilor la buget din diverse surse să cadă în responsabilitatea contribuabililor care susţin deja bugetul şi care vor fi sufocaţi de impunerea suplimentară anunţată de către autorităţi. CIS atrage atenţia asupra efectelor negative generate de introducerea unui impozit asupra construcţiilor speciale din sectoarele energie, telecomunicaţii, utilităţi, transport şi infrastructură, dar şi din restul sectoarelor care deţin astfel de construcţii. „Suntem îngrijoraţi în special deoarece nu am fost consultaţi şi deoarece nu a fost prezentată o analiză de impact a consecinţelor acestui impozit, care va afecta nu numai plătitorul direct, dar se va răsfrânge indirect, prin preţ, şi asupra consumatorului final al produselor industriilor menţionate anterior“, se arată într-un comunicat transmis de CIS.

„Nu este nici moral, nici corect ca lipsa rezultatelor în ceea ce priveşte colectarea veniturilor la buget din diverse surse să cadă în responsabilitatea contribuabililor care susţin deja bugetul şi care vor fi sufocaţi de impunerea suplimentară anunţată în media de către autorităţi.“ CIS reprezintă circa 120 de companii care au făcut aproximativ două treimi din totalul investiţiilor străine din România. (Claudia Medrega)

CIR: Fără măsuri de stimulare, economia va fi sufocată sub povara taxelor

Consiliul Investitorilor Români (CIR) şi-a exprimat îngrijorarea că, în lipsa unor măsuri de stimulare, economia românească va fi sufocată sub povara taxelor.  Consiliul aminteşte că, în prima parte a anului viitor, fiscalitatea va creşte impresionant, ceea ce va conduce la majorarea preţurilor la energie, gaze naturale, alimente, transport etc., cu toate consecinţele ce decurg de aici, precum afectarea creşterii economice, sufocarea consumului intern, blocaj financiar, creşterea arieratelor între companii, creşterea şomajului, scăderea veniturilor bugetare şi altele. „În opinia noastră, nu creşterea exagerată a fiscalităţii este soluţia pentru majorarea veniturilor bugetare, ci metode eficiente pentru colectarea taxelor“. Pe lângă reducerea CAS, Consiliul Investitorilor Români  propune revenirea TVA la 19%, reducerea TVA la carne şi lapte la 9%, lărgirea măsurilor de taxare inversă, scutirea de impozit a profitului reinvestit, eliminarea sistemului „coşului de gaze“ pentru toţi consumatorii eligibili, reducerea tarifelor de transport pentru consumatorii întreruptibili, prelungirea calendarului de liberalizare a preţurilor, precum şi susţinerea şi promovarea produselor româneşti. Forumul Investitorilor Autohtoni 2013 reuneşte companii cu capital majoritar privat românesc, a căror cifră de afaceri cumulată depăşeşte 5 miliarde de euro. (Claudia Medrega)

FRBL: Premierul administrează o ţară, nu e doar simplu cetăţean

Fundaţia Romanian Business Leaders (FRBL) face apel, printr-o scrisoare deschisă, la statutul de administrator al ţării pe care îl are premierul Victor Ponta. Conducerea organizaţiei îi reaminteşte acestuia că nu este un „locatar obişnuit“ al unui bloc, fără a avea vreo putere în faţa vecinilor care nu îşi plătesc datoriile, a reparaţiilor care se fac cu întârziere şi care costă dublu sau în faţa nepăsării fiecărui administrator pe care blocul l-a avut de-a lungul timpului. „Ei bine, nu sunteţi un locatar obişnuit, domnule prim-ministru. Sunteţi administrator. Iar blocul e o ţară. România“, spun membrii Consiliului Director al Fundaţiei Romanian Business Leaders. Fundaţia Romanian Business Leaders este o organizaţie nonprofit înfiinţată în 2011 pentru a crea o comunitate productivă a liderilor din sectorul privat din România în aşa fel încât piaţa locală să devină mai „prietenoasă“ cu mediul de business. Organizaţia a fost fondată de Ioana Filipescu (managing director al Raiffeisen Investment România), Anca Harasim (director executiv al Camerei de Comerţ Americane în România), Mihaela Perianu (antreprenor, CEO al AIMS Human Capital Bucureşti şi Dale Carnegie Training), Sorin Axinte (senior partner la GLUE Bucureşti), Lucian Butnaru (antreprenor, CEO ZebraPay, fost CEO al TechTeam), Cătălin Dima (antreprenor, fost director de Corporate Affairs al RomTelecom), Dragoş Dinu (fost CEO al A&D Pharma), Mihai Marcu (antreprenor, preşedinte MedLife). (Corina Mirea)

AmCham: Povara fiscală se agravează fără precedent

Măsurile fiscale anunţate de guvern determină o agravare fără precedent în ultimii 20 de ani a poverii fiscale pe care contribuabilii români trebuie să o suporte şi totodată vor afecta negativ investiţiile şi competitivitatea produselor româneşti, apreciau încă de vineri reprezentanţii AmCham, organizaţie care reuneşte 350 de companii americane internaţionale şi locale cu investiţii în România de peste 10 mld. euro. „AmCham România îţi exprimă îngrijorarea faţă de noul val de impozite şi taxe anunţate în ultima vreme de către guvernul României. Împreună cu creşterile de fiscalitate impuse deja în legislaţie, fără o consultare prealabilă şi transparentă cu mediul de afaceri, astfel de decizii determină o agravare, fără precedent în ultimii 20 de ani, a poverii fiscale pe care contribuabilii români vor fi obligaţi să o suporte“, se arată într-un comunicat al Camerei de Comerţ Americane în România. „Departe de a reprezenta o soluţie sustenabilă pentru securizarea resurselor la bugetul statului, toate acestea vor determina creşterea evaziunii fiscale, diminuarea drastică a volumului de investiţii, scăderea locurilor de muncă şi dificultăţi economice în cascadă. Măsuri precum creşterea preţului pentru carburanţi sau taxe pe construcţiile speciale se vor reflecta în creşterea costurilor de producţie şi implicit a preţurilor produselor româneşti, diminuând competitivitatea acestora pe pieţele externe“, se arată în comunicatul AmCham. (Cristina Cuncea)

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO