Eveniment

„Fermier cu proiect eligibil, cu materie prima si clienti stabili, nu gasesc finantare bancara"

„Fermier cu proiect eligibil, cu materie prima si clienti stabili, nu gasesc finantare bancara"
25.03.2010, 23:12 255

Din 100 de fermieri doar sase au finalizat proiecte dedezvoltare rurala cu bani primiti de la UE, restul dosareloreligibile fiind in stand-by din cauza ca bancile nu le oferaco-finantarea.

Din cei peste opt miliarde de euro garantati de Bruxelles cafonduri europene care ar trebui injectate in agriculturaromaneasca, 1,7 mld. euro au fost atrasi de proiectele care autrecut testul eligibilitatii si au fost incheiate intre MinisterulAgriculturii si fermieri. Cu toate acestea, doar 100 mil. euro,adica 5,8% din banii atrasi, se regasesc in investitiifinalizate.

Ciprian Nita, proprietarul procesatorului de ciuperci si fructede padure TransDam din Bacau, este unul din fermierii caruia UE i-agarantat un proiect de 2,5 mil. euro, dar care nu are cum sa ilimplementeze pentru ca bancile refuza sa ii acordeco-finantarea.

"Am depus dosarul in iunie 2008 si tot atunci am inceput sadiscut cu bancile pentru a vedea daca un astfel de proiect estebancabil. M-au asigurat ca voi primi banii, am trecut si decontroalele Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit(APDRP - care gestioneaza fondurile europene - n.red.), iar indecembrie am semnat contractul. Urma sa iau bani de la banca, sademarez proiectul, ca mai apoi sa-mi pot deconta o parte din banide la UE, dar cum a venit criza, banca nu a mai vrut sa-mi maiacorde finantare", a declarat pentru ZF Ciprian Nita.

Cauta finantare in Italia

Proiectul din Bacau, in valoare de 2,5 mil. euro, presupuneachizitia unui spatiu de 2.500 mp, a unor camere frigorifice si autilajelor de ambalare, conservare si prelucrare ciuperci si fructede padure pentru o cantitate de 500 de tone de produse. "Am nevoiede 700.000 de euro de la banca, dar chiar daca am in ajutor Fondulde a Creditului Rural (FGCR), bancile refuza sa imi acorde creditdin teama ca nu isi vor recupera banii. Am fost nevoit sa imiprelungesc perioada proiectului cu doi ani, dar daca nu voi obtinefinantare, voi pierde banii. In momentul de fata sunt in Italia incautare de finantare, caut un investitor pentru parteneriat sauchiar pentru vanzarea businessului", spune Nita.

Succesul asumat de Ministerul Agriculturii este legat in cea maimare parte de atragerea banilor asa cum a promis Uniunii si maiputin de utilizarea acestora efectiv in sectorul agricol. Oficialiispun ca problema nu mai este a lor, ci a colaborarii dintrebeneficiarii de proiecte si banci. "1,6 mld. euro sunt in faza deasteptare a unui raspuns favorabil de la banci, foarte putineproiecte, in valoare de 30 mil. euro, sunt in executie", afirmaAdrian Radulescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

Autoritatile asigura ca pe lista de prioritati a directiiloragricole se afla identificarea fermierilor care din diverse motivenu au accesat bani, apoi a bancilor la care au apelat acestia.Ulterior vor crea produse specifice pentru fiecare masura dinProgramul National de Dezvoltare Rurala si mai apoi, daca bancilenu vor accepta proiectele fermierilor, contractul este anulat, iarsuma disponibila, scoasa la concurs pentru un alt proiect.

"Compania TransDam are cererea asigurata, clienti stabili dinItalia, are materie prima, dar nu are finantare", spune CodrinaPascaru, director al Oficiului Judetean de Plati pentru DezvoltareRurala si Pescuit Bacau.

Efectele negative nu se resimt doar in afacerea din Bacau, ci sipe piata locala, produsele romanesti neputand ajunge pe rafturilemarilor lanturi de magazine din cauza cantitatilor mici produse."Acum produc 20 de tone, dar prin proiectul pe care doresc sa ildemarez urmeaza sa produc 500 de tone pentru piata locala. Acum nupot furniza marilor magazine pentru ca nu am cantitate mare. Suntnevoit sa vand, la preturi foarte mici, zmeura sau hribi congelatisi in saramura italienilor, care ulterior le aduc pe piata localaca importuri", concluzioneaza Ciprian Nita.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO