Eveniment

Fiecare 16 agricultori români împart câte un tractor. În Polonia raportul este doi la unu

Fiecare 16 agricultori români împart câte un tractor. În Polonia raportul este doi la unu

Fiecare 16 agricultori români împart câte un tractor. În Polonia raportul este doi la unu

Autor: Gabriel Razi

12.07.2011, 00:06 1766

Astfel, fiecare tractor din Polonia acoperă o suprafaţă de circazece hectare, în timp ce în România fiecare tractor funcţional esteresponsabil de o suprafaţă de cinci ori mai mare. În plus, cu toatecă atât în România, cât şi în Polonia în agricultură lucrează maimult de două milioane de oameni, pe piaţa locală există un tractorla 16 agricultori, în timp ce în Polonia raportul este de opt orimai mic, respectiv un tractor la doi agricultori.

Impactul mecanizării agriculturii din Polonia este vizibil încondiţiile în care producţiile sunt şi de două ori mai mari decâtîn România. Spre exemplu, fermierii po­lonezi au recoltat anultrecut circa 9,2 milioane de tone de grâu, în timp ce producţiaromânească s-a cifrat la 5,7 milioane de tone. În plus, Polonia areproducţii su­pe­rioare şi în cazul rapiţei sau al ovăzului, 3,6milioane de tone, respectiv 2,1 milioane de tone - faţă de 1,2mi­li­­oane de tone în România, respectiv 0,9 milioane de tone.

Datele arată că produsele agricole româneşti intră în competiţiepe pieţele internaţionale cu cele din Olanda, Germania, Polonia sauSpania, însă mulţi dintre agricultori continuă să îşi lucrezepământurile fără utilaje agricole.

Ioan Niculae, preşedinte al Interagro, unul dintre cei mai mariproducători agricoli din România, spunea în urmă cu un an căagricultura nu se face cu calul sau măgarul şi că obiectivulautorităţilor ar trebui să fie tranziţia către agriculturaindustrială.

Situaţia parcului de tractoare de pe piaţa locală ar putea fi şimai gravă având în vedere că datele Ministerului de Interne aratăcă anul trecut se aflau în evidenţe circa 50.000 de tractoare, întimp ce ultimele date ale Institutului Naţional de Statistică (INS)ridică numărul total al tractoarelor funcţio­nale în 2009 la175.000 de unităţi. Reprezentanţii celor două instituţii nu auoferit explicaţii privind aceste diferenţe.

"Diferenţele apar pentru că multe tractoare nu au acte. Nu mergpe drumurile publice, aşa că nu au acte de niciun fel. Mulţiagricultori ţin tractoarele pe câmp şi nu ies cu ele niciodată peşosea", explică un agricultor din Giurgiu care exploatează 500 dehectare de teren cu ajutorul a şase tractoare.

Dacă numărul total al tractoarelor nu este clar, un lucrueste cert: parcul de utilaje agricole este învechit şisubdimensionat. La nivel naţional jumătate din tractoarele aflateîn evidenţele MAI sunt produse înainte de 1989. Spre exemplu, înunele judeţe precum Covasna sau Argeş, care au printre cele maimari parcuri de tractoare din ţară, utilajele vechi acoperă pestetrei sferturi din total.

Marii producători din agricultura românească spun însă căutilajele agricole sunt esenţiale într-o fermă indiferent dedimensiuni.

Ştefan Poienaru, preşedinte al Agrofam Holding Feteşti, careexploatează 17.000 de hectare de teren agricol, a investit circa 15milioane de euro într-o flotă de peste 100 de utilaje agricole, dincare mai mult de două treimi sunt tractoare.

"Fără tractoare nu aş putea să mă descurc în perioadele de vârf.În anumite perioade utilajele lucrează şi 20 de ore pe zi. Untractor costă între 30.000 şi 170.000 de euro. Acum avem peste 80de tractoare cu puteri cuprinse între 100 şi 430 de cai-putere şialte 30 de combine", spune Poienaru.

Culiţă Tărâţă, care exploatează prin TCE 3 Brazi 55.000 dehectare în Insula Mare a Brăilei, deţine o flotă de 280 detractoare, investiţiile sale în utilaje agricole ridicându-se înultimii zece ani la 65 de milioane de euro, conform datelordintr-un raport al companiei.

Atât Culiţă Tărâţă, cât şi Ştefan Poienaru au ales tractoareleproduse în Italia sau Statele Unite în condiţiile în care industrialocală de utilaje agricole produce acum în jur de 1.000 de unităţiîn fiecare an, conform estimărilor Asociaţiei Producătorilor şiImportatorilor de Maşini Agricole din România (APIMAR), carereuneşte atât producători de pe piaţa locală, cât şi importatori."Pe an se vând în jur de 10.000 de tractoare în România, dar numai1.000 sunt produse sau asamblate aici", explică Mihai Ivaşcu,director de marketing al APIMAR.

Spre comparaţie, producţia locală de tractoare ajunge cu greu laproducţia dintr-o zi a Automobile Dacia, având în vedere că peporţile fabricii din Piteşti ies în fiecare zi 1.400 deautomobile.

Industria românească de utilaje agricole este îngenunchi

Dacă înainte de 1989 producţia internă de tractoare era dominatăde UTB Braşov, iar importurile erau ca şi inexistente, acumjocurile sunt făcute de tractoarele din import, iar producătoriiromâni pot fi număraţi pe degetele de la o singură mână. Odată cuînchiderea în 2005 a uzinei de la Braşov pe piaţă au rămas jucătoriromâni mici precum Mat Craiova, Geda Prodexim care operează într-ofabrică în Câmpina sau Irum Reghin.

Totuşi afacerile producătorilor români stau pe loc pentru căpuţini fermieri îşi permit să investească în utilaje agricole.Preţul mediu al unui tractor se ridică la circa 25.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO