Eveniment

Fiecare şef de firmă de stat numit "din burtă" aduce pierderi de milioane de euro

Şefii firmelor de stat numiţi netransparent aduc pierderi

Ruxandra Brutaru

Autor: Adelina Mihai

15.03.2011, 23:59 1157

Plecarea Ruxandrei Brutaru de la conducerea Tarom şi a lui LiviuCostache de la CNADNR - care au primit pe mână afaceri de sute demilioane de euro - scoate la iveală modalitatea defectuoasă deatribuire a func­ţiilor de cel mai înalt nivel în companii de stat,fără posturi scoase transparent la concurs.

Brutaru, fiica unui fost director al Tarom, a fost numită înfuncţie în urmă cu doi ani de către fostul ministru Radu Berceanu.Tarom a avut pierderi de 50 mil. euro în 2009.

Criteriile politice după care sunt puşi în funcţie oameni fărăexperienţă în gestiunea afacerii costă statul anual câteva sute demilioane de euro.

Mihail Marcu, preşedintele MedLife, spune că, dacă ar fipremier, ar imple­men­ta un sistem de management privat (dupămodelul olandez) pentru toate firmele de stat cu pierderi.

"Managementul privat înseamnă mai mult decât oameni cuexperienţă în domeniul privat, înseamnă că cel care preia astfel deresponsabilităţi îşi asumă criterii clare de performanţă, pe bazaunor studii de piaţă". Cine este însă responsabil pentru eşeculmanagerilor de la stat?

"Indiferent de motivul pentru care un manager este concediat,responsabilitatea pentru eşec este împărţită în egală măsură întreel şi cei care l-au ales (acţionari sau membrii consiliului deadministraţie).

Problema la companiile de stat româneşti este că membrii CA nusunt «garanţi morali» ai numirilor pe care le fac", a spus RudolfFedorovici, head-hunter în cadrul firmei de executive search AdviceHuman Resources.

Ideea de a aduce management privat în companiile de stat -incapabile să facă profit - a fost lansată de ani de zile de cătremanagerii marilor firme private, dar şi de foşti miniştri aitransporturilor, care au considerat- pe bună dreptate- că nu sepoate susţine o companie care nu eficientizează.

Înainte ca cei doi şefi aflaţi la conducerea companiilor de stataflate în subordinea ministerului Transporturilor să-şi anunţeretragerea din funcţie,

Ruxandra Brutaru, de exemplu, şi-a dat demisia din funcţia dedirector general al Tarom în care a fost numită la sfârşitul anului2008 de către fostul ministru al transporturilor Radu Berceanu, eafiind fiică a unui fost director al Tarom. Pe vremea când Brutaru aintrat în companie, ministrul transporturilor de la acea vreme,Ludovic Orban, spunea că Tarom va fi restructurată şi va aveamanagement privat "în baza unor parametri obiectivi".

"Să ai 2.350 de angajaţi la o flotă de 19 aeronave mi se pare unlux pe care nu ni-l putem permite", spunea Orban la acea vreme. Elnu a putut fi contactat pentru detalii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO