Eveniment

Final de negocieri la Dacia: bugetul salarial urca cu 16 mil. €

17.02.2010, 23:04 349

Automobile Dacia va majora salariile celor 14.000 de angajati cu300 de lei in suma fixa in acest an, in doua transe, in urmanegocierilor cu sindicatul care dureaza de aproape o luna.

Reprezentantii companiei si ai sindicatului Dacia au declarat caprima majorare, de 220 de lei, se acorda retroactiv incepand cuianuarie 2010, in timp ce restul de 80 de lei se vor acordaincepand cu data de 1 aprilie.

"Acordul prevede o crestere generala de 300 de lei pentruangajatii cu nivelurile de responsabilitate de la 1 la 8.Salariatii cu nivelurile de responsabilitate 9 si 10 (sefii siadjunctii de departament - n.r.) vor beneficia de o crestereindividuala de 8%, care va fi acordata in luna aprilie", audeclarat oficialii Dacia. Majoritatea salariatilor sunt incadratiin niveluri de responsabilitate de la 1 la 8. Dupa indexare,salariul minim brut de incadrare in uzina a urcat la 1.650 de lei,iar salariul mediu brut a urcat la 2.050 de lei.

"Am semnat acordul privind salarizarea. A fost o negocieresatisfacatoare. Acum urmeaza sa se mai discute aspecte legate decelelalte capitole, precum conditiile de munca, protectia muncii.La Dacia insa conditiile de munca sunt bune", a declarat IonIordache, vicelider sindical la Dacia.

In urma negocierilor de majorare salariala pentru ContractulColectiv de Munca din acest an, Automobile Dacia a acordat si oprima de participare la profit, in suma de 700 de lei, care va fiplatita in luna mai, si o prima exceptionala de 600 de lei. Cei 600de lei vor fi platiti in doua transe, 300 de lei in luna martie si300 de lei in septembrie, pentru Ziua Constructorului deMasini.

Adaugand primele suplimentare la majorarea salariala, bugetul desalarizare a urcat cu 15,8 mil. euro in 2010.

Negocierile dintre Sindicatul Automobile Dacia (SAD) siconducerea companiei au inceput la jumatatea lunii ianuarie,principala revendicare a sindicalistilor fiind o majorare in sumafixa de 520 de lei. Primele doua oferte ale Dacia, de 170 de lei siapoi de 200 de lei, au fost respinse.

Constructorul a incheiat 2009 cu un rezultat de 54 mil. euro(230 mil. lei), potrivit datelor prezentate in raportul de fuziuneprin absorbtie cu filiala Auto Chassis International, sub profitulde 60,2 mil. euro (222 mil. lei) din anul anterior, in mare partedatorita devalorizarii monedei nationale in raport cu euro.

Urmeaza negocieri si la furnizori

Potrivit SAD, dupa semnarea contractului colectiv de munca alangajatilor Dacia au loc negocieri salariale si in cadrulfurnizorilor de componente.

"Dacia da semnalul, iar apoi restul companiilor se adapteaza infunctie de posibilitati si de situatia financiara. In urmatoarelesaptamani se negociaza si contractele angajatilor din cadrulcompaniilor furnizoare", a spus Iordache.

La SAD sunt afiliate mai multe sindicate, astfel ca numarulmembrilor ajunge la 17.000.

Ce au negociat salariatii:

300 de lei in plus la salariu (majorare in doua transe)

700 de lei - prima de participare la profit

Prime de Craciun si de Paste

600 de lei - o prima exceptionala anuala (in doua transe)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO