Eveniment

Finala Champions League: 90 de minute de fotbal valoreaza 350 mil. euro

Finala Champions League: 90 de minute de fotbal valoreaza 350 mil. euro
24.05.2010, 00:00 83

Finala Champions League de la Madrid a dovedit inca o data cafotbalul este o afacere de succes. Meciul, care a adus la startechipe ce la inceputul competitiei erau cotate cu sanse mici de aajunge in ultimul act, a fost o afacere de 351,5 milioane de euro,acesta fiind impactul pe care meciul dintre Bayern München si InterMilano l-a avut asupra economiei europene, scrie presa straina.

Finala de anul trecut dintre Manchester United si Barcelona agenerat venituri de 313 milioane de euro. Numai capitala Spaniei aavut de castigat de pe urma meciului de sambata, incheiat cuvictoria italienilor cu scorul de 2-0, 50 mil. euro, aici intrandcheltuielile pe care fanii le-au facut in interiorul stadionuluiSantiago Bernabeu, in barurile, hotelurile, magazinele sau incasele de pariuri din Madrid.

Performanta europeana va aduce echipei milaneze circa 120 mil.euro, iar nemtilor 70 mil. euro, conform calculelor facute deMastercard. Parcursul in Champions League baga in conturileclubului italian aproape 35 mil. euro. Unirea Urziceni, singuraechipa romaneasca ce a ajuns anul acesta in Champions League, acastigat in faza grupelor 9,5 mil. euro.

Daca in anii anteriori, jucatorii erau in prim-plan, la editiadin acest an reflectoarele au stat indreptate spre antrenorul luiInter Jose Mourinho, care a castigat in acest sezon 11 mil. euro,mai mult decat orice jucator al sau.

Trofeul a fost disputat de doua dintre cele mai valoroase echipedin Europa, lotul Interului fiind evaluat la 361,75 milioane deeuro de catre site-ul transfermarkt.de. Bayern a mers la Madrid cujucatori in valoare de 259,85 mil. euro. Daca valoarea lotului arfi fost criteriul de calificare, finala s-ar fi desfasurat intredoua echipe spaniole, iar titlul european ar fi mers la Barcelona,cu un lot in valoare de 507 milioane de euro. Cea de-a douafinalista ar fi fost Real Madrid (444 de milioane de euro).

Din punct de vedere al veniturilor, nemtii au stat mult mai binedecat italienii, Bayern incasand in sezonul trecut 289,5 milioanede euro. Inter a avut venituri de 196,5 milioane de euro.

Cele doua echipe au cheltuit in ultimii trei ani pentruachizitiile de jucatori 159,6 milioane de euro (Bayern), respectiv189,4 milioane de euro (Inter). Aceasta suma este mai mica decatcele 250 de milioane de euro pe care Real Madrid le-a cheltuitintr-o vara.

Samuel Eto'o a fost cel mai valoros jucator ce a jucat finala,el fiind evaluat la 40 de milioane de euro, in timp ce DiegoMilito, marcatorul celor doua goluri care a dus trofeul european laMilano, valora inaintea finalei 28 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO