Eveniment

Financial Times: România şi Bulgaria riscă să piardă subvenţii UE în valoare de miliarde de euro

Financial Times: România şi Bulgaria riscă să piardă subvenţii UE în valoare de miliarde de euro

Leonard Orban, ministrul fondurilor europene

Autor: Iulian Anghel, Valentin Vidu - Mediafax

20.10.2011, 00:06 706

Miliarde de euro sunt pe punctul de a fi pierdute de România din fondurile nerambursabile ale UE. După ce noul ministru al fondurilor europene, Leonard Orban, a admis acest lucru, ipoteza este examinată de prestigioasa publicaţie britanică Financial Times care rezumă sec observând statisticile: fondurile nerambursabile ale UE destinate impulsionării creşterii economice nu reuşesc să ajungă în cele mai sărace ţări din blocul european, Bulgaria şi România.

Sunt ani şi ani în care, în presa din Occident, a devenit un automatism să spui, vorbind despre România: a doua cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, după Bulgaria.

În rest, doar mirare în publicaţia britanică: România a absorbit până în prezent doar 3,7% din cele 19 mld. euro care i-au fost alocate în exerciţiul bugetar aferent perioadei 2007-2013. În schimb, Bulgaria, cel mai sărac membru al blocului european, a cheltuit 9,1% din bugetul alocat de 6,7 miliarde de euro.

Ministrul Orban a susţinut ieri, înaintea şedinţei de guvern, că Executivul va discuta lista proiectelor prioritare susţinute din fonduri UE, listă care va fi făcută publică pentru creşterea transparenţei (sic!): "Mă refer la proiecte cu valori cuprinse undeva între 20 de milioane euro şi 600 de milioane euro, aici incluzând şi contribuţia naţională".

Orban a fost adus în fruntea unui minister special pentru a impulsiona atragerea de fonduri şi a susţinut că, până la finele anului viitor, şi-a propus să atragă 20% (peste 4 mld. euro) din totalul fondurilor structurale de peste 19 mld. euro. 3,5% din fondurile atrase înseamnă ceva peste 700 mil euro.

Dacă nu se va reuşi acest lucru, miliarde de euro vor fi pierdute, fiind necheltuite la timp, a admis el.

FT aminteşte că fondurile structurale pentru această perioadă de şapte ani, 2007-2013, în valoare de 347 de miliarde de euro, se află în centrul strategiei UE pentru impulsionarea creşterii economiei sale prin investiţii în proiecte de infrastructură şi creare de noi locuri de muncă. Şi observă FT: sunt direcţionate în special spre ţările cele mai sărace. Dar, continuă publicaţia: potrivit regulilor Uniunii, banii care nu sunt cheltuiţi până în 2015 se întorc la bugetul UE, situaţie în care România şi Bulgaria riscă să piardă partea lor de subvenţii.

Este adevărat, arată FT, că Executivul de la Bruxelles afirmă că cea mai mare parte a cheltuielilor urmează în ultima parte a exerciţiului bugetar din perioada 2007-2013, în contextul în care plăţile se efectuează doar după ce proiectele, finanţate par­ţial de autorităţile naţionale, cer rambursarea. Însă oficialii afirmă, arată FT, că rata de absorbţie din România şi Bulgaria, cauzată de lipsa de proiecte capabile să absoarbă subvenţiile europene, este deosebit de îngrijorătoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO