Eveniment

Finanţele au vândut obligaţiuni cu maturitate la doi ani de 1,48 mld. lei la un randament în scădere

Finanţele au vândut obligaţiuni cu maturitate la doi ani de 1,48 mld. lei la un randament în scădere

Autor: Stefan Musgociu

06.01.2012, 00:03 323

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a vândut obligaţiuni cu maturitate la doi ani în valoare de 1,481 mld. lei (341,4 mil. euro), dublu faţă de valoarea programată, la un randament mediu în scădere, la 6,87%, în prima licitaţie pentru titluri de stat din acest an.

Băncile au subscris în total obligaţiuni de 2,507 mld. lei, iar valoarea programată a licitaţiei era de 700 de milioane de lei.
Cea mai recentă licitaţie pentru astfel de titluri a fost organizată pe 8 decembrie, când Ministerul Finanţelor a atras 743,4 mil. lei la un randament în scădere uşoară, de 7,15% pe an.
Unii analişti estimau că la licitaţia de ieri randamentul mediu va coborî la aproximativ 7% sau mai jos, având în vedere scăderile uşoare înregistrate la precedentele licitaţii pentru titluri de stat.
În luna ianuarie Finanţele intenţionează să împrumute 4,5 mld. lei prin licitaţii pentru vânzare de certificate de trezorerie şi redeschiderea a trei emisiuni de obligaţiuni. Cea mai mare sumă, de 3 mld. lei, ar urma să fie împrumutată pe termen scurt.
Următoarea licitaţie este programată luni, 9 ianuarie, când Finanţele vor să vândă certificate de trezorerie pe un an în valoare de 1,2 mld. lei.
Ministerul Finanţelor Publice vrea să emită în primul trimestru pe piaţa internă titluri de stat cu o valoare indicativă cuprinsă între 14 şi 16 mld. lei, apropiată de cea din primele trei luni ale anului trecut, însă peste suma împrumutată în perioada octombrie - decembrie 2011.
MFP a împrumutat anul trecut 51,5 mld. lei prin emisiuni de obligaţiuni şi certificate de trezorerie, cu 25% peste valoarea sumelor atrase în 2010, de 41 mld. lei.
Tot de pe piaţa internă, Trezoreria a reuşit să atragă 1,4 mld. euro prin emisiuni de titluri de stat, faţă de 2,53 mld. euro în 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO