Eveniment

Finanţele clarifică modificările Codului fiscal în valuri

Finanţele clarifică modificările Codului fiscal în valuri
18.07.2010, 23:45 70

Ministerul Finanţelor a reuşit să finalizeze numai parţialnormele legate de modificările aduse Codului fiscal, pregătind ohotărâre de guvern în care tratează doar schimbările aferente TVAşi accizelor, nu şi pe cele privind extinderea bazei de impozitarea veniturilor şi redefinirea activi tăţilordependente/independente.
Finanţele au decis să aducă clarificările atât de necesare şiaşteptate atât de contribuabilii persoane fizice, cât mai ales demediul de afaceri, în mai multe etape, elaborând mai multe seturide norme.
"Este absolut anormal şi de neînţeles de ce Finan ţele nu auelaborat norme care să clarifice toate mo dificările aduse Coduluifiscal. În mod normal ne aşteptam să se lămurească în principalpartea legată de impozitarea veniturilor, în sfera TVA şi aaccizelor existând mai puţine neclarităţi. Este o soluţie demoment", a comentat Emilian Duca, partener la BDO Tax.
Totuşi, este bine că au apărut clarificări în legătură cu TVA şiaccize, care au ridicat deja probleme în practică. Finanţele s-augrăbit, probabil, cu aceste norme având în vedere şi că produseleaccizabile şi sfera TVA sunt principalele zone de evaziune fiscală.În primele cinci luni totalul obligaţiilor fiscale neîncasate deANAF au fost de circa 1 mld. euro.
Firmele de leasing erau îngrijorate de posibilitatea aplicăriiretroactive a TVA majorate la 24% pentru contractele în derulare,având în vedere faptul că abia la finalul contractului clientulintră în posesia maşinii, când TVA este de 24%.
Finanţele au precizat că pentru rata de leasing având data scadentăpentru efectuarea plăţii în luna iunie 2010 se aplică cota de TVAde 19%, iar pentru rata de leasing având data scadentă pentruefectuarea plăţii în luna iulie 2010 se va aplica cota de TVA de24%. Clarificarea adusă vizează societăţile de leasing care auîncheiate contracte de leasing financiar pentru autovehicule încare se precizează un scadenţar pentru efectuarea plăţii ratelor deleasing.
Dacă societatea de leasing emite factura pentru o rată de leasingîn avans faţă de data scadentă pentru efectuarea plăţii prevă zutăîn contract, aceasta se va considera o factură de avans. Prinurmare, se va efectua regularizarea facturii de avans.
Un alt exemplu de aplicare a TVA se referă la cazul unei societăţide construcţii care întocmeşte situaţia de lucrări în cursul luniiiunie, pentru lucrările efectuate în lunile mai şi iunie, iarbeneficiarul acceptă situaţia de lucrări în luna iulie 2010.Contractul prevede că situaţia de lucrări trebuie acceptată debeneficiar. Faptul generator de taxă, respectiv data la care seconsideră serviciul prestat, intervine la data acceptării situaţieide lucrări de către beneficiar. În consecinţă, cota aplicabilăpentru întreaga contravaloare a serviciilor acceptate de beneficiareste de 24%, cota în vigoare la data faptului generator de taxă. Însituaţia în care anterior emiterii situaţiei de lucrări ar fi fostemise facturi de avans cu cota de 19%, după data de 1 iulie 2010avansurile respective se regularizează prin aplicarea cotei de24%.
Teoretic, Finanţele au termen 30 de zile pentru elaborarea normelormetodologice pentru toate modificările aduse Codului fiscal. Însă,consultanţii fiscali au apreciat că se impune adoptarea rapidă aclarificărilor, având în vedere că schimbările operate de laînceputul acestei luni sunt foarte ambigue, ceea ce le face dificilde aplicat.
Introducerea impozitului de 16% asupra tuturor veniturilor dindobânzi a bulversat sectorul bancar, stârnind diverse interpretări,iar Finanţele au încercat să aducă clarificări printr-o scrisoare aministrului trimisă Asociaţiei Române a Băncilor. Însă, pentru aavea un suport legal, se aşteaptă publicarea normelor.
Totodată, rămân încă în ceaţă aplicarea taxelor şi a contribuţiilorsuplimentare asupra remuneraţiilor PFA şi a drepturilor deautor.

Cum se aplică TVA după 1 iulie în construcţii şileasing

Persoanele impozabile care livrează locuinţe vor aplica cotaredusă de TVA de 5% inclusiv pentru avansurile aferente acestorlivrări, dacă din contractele încheiate rezultă că la momentullivrării vor fi îndeplinite toate condiţiile legale. Dacăavansurile au fost facturate prin aplicarea cotei de 19% sau, dupăcaz, de 24%, datorită neprezentării de către cumpărător adeclaraţiei impuse de lege sau din alte motive obiective, lalivrarea bunului imobil se pot efectua regularizările în vedereaaplicării cotei de 5%, dacă sunt îndeplinite condiţiile legale.

Pentru rata de leasing având data scadentă pentru efectuareaplăţii în iunie 2010 se aplică cota de TVA de 19%, iar pentru ratade leasing având data scadentă pentru efectuarea plăţii în iulie2010 se va aplica cota de TVA de 24%. Clarificarea adusă de Finanţevizează societăţile de leasing care au încheiate contracte deleasing financiar pentru autovehicule în care se precizează unscadenţar pentru efectuarea plăţii ratelor de leasing. Firmele deleasing erau îngrijorate de posibilitatea aplicării retroactive aTVA de 24% pentru contractele în derulare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO