Eveniment

Finanţele publice au fost la un pas să sară în aer: Preşedintele Iohannis a decis să promulge legea Bugetului, chiar dacă cifrele sunt supraestimate

16.02.2017, 16:02 11954

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi că a promulgat legea bugetului de stat şi cea a bugetului asigurărilor sociale, subliniind că cere Guvernului trei lucruri: ''responsabilitate, responsabilitate, responsabilitate''.

''Veniturile la buget sunt aşa cu au spus unii optimiste, eu spun supraapreciate. Cheltuieli sunt prevăzute în sumă foarte mare. Abordarea hiperoptimistă a bugetului se poate vedea de exemplu făcând o comparaţie între veniturile la bugetul general consolidat de anul trecut şi ce se prevede pentru anul acesta unde se constată o creştere de 14% fără să fie vreo explicaţie undeva cum se ajunge la această creştere fenomenală, 14% este foarte mult pentru bugetul general consolidat'', a spus şeful statului într-o declaraţie de presă.

El a subliniat că se confirmă că există prevăzute credite de angajament ''de o sumă nemaivăzută de peste 50 de miliarde''.

''Totuşi am decis astăzi şi am şi făcut-o deja, am promulgat atât bugetul cât şi bugetul asigurărilor sociale. Ţara are nevoie de buget şi Guvernul care s-a angajat să execute acest buget, acum are posibilitatea să dovedească cum va face acest lucru. Pentru Guvern am un mesaj simplu în cursul acestui exerciţiu buget pe care tocmai l-am promulgat - cer Guvernului trei lucruri: responsabilitate, responsabilitate şi responsabilitate'', a afirmat Iohannis.

Bugetul pe 2017 este construit pe o creş­­­tere economică de 5,2%, pe venituri bu­­­getare de 253 mld. lei (plus 14,4% fa­ţă de 2016), cheltuieli bugetare de 277 mld. lei (plus 14,9% faţă de 2016) şi un de­ficit bugetar de 2,95% din PIB. PIB-ul esti­mat pe 2017 este de 815 mld. lei, în creş­tere nominală cu 7,5% faţă de PIB-ul estimat în 2016 de 758 mld. lei.

Luni, Co­­­mi­sia Europeană prognoza că de­fi­ci­tul bugetar - marea îngrijorare a şe­fu­lui statului - ar urma să ajungă în acest an la 3,6% din PIB, cu mult peste ţinta de 3% din PIB prevăzută în Trata­tul de la Maas­­tricht. Acest deficit ar ur­ma să se în­re­­gistreze la o creştere eco­no­mică de 4,4%, sub cea anticipată de guvern de 5,2%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO