Eveniment

Finanţele spun că Boc a şters 153.000 de bugetari de pe statele de plată. La Statistică se văd numai o treime

Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Ministerul de Finanţe

Autor: Adelina Mihai

15.06.2011, 23:55 1210

Din sectorul bugetar au dispărut aproape 153.000 de salariaţidin decembrie 2008 până la finele lunii aprilie a acestui an, aratădatele de la Ministerul de Finanţe. Institutul Naţional deStatistică a numărat însă numai 58.800 de disponibilizări însectorul bugetar în perioada decembrie 2008 - martie 2011.

Cu alte cuvinte, dacă la Finanţe se vede că au fostconcediaţi, în medie, câte 11.000 de bugetari pe lună de când aînceput reforma Guvernului Boc, la Statistică se înregistrau câtemai puţin de 5.000 de concedieri pe lună. Cum se explică acestediferenţe? Modalitatea de calcul folosită de cele două instituţiieste diferită.

"Noi colectăm informaţiile în fiecare lună de la toateinstituţiile publice. La sfârşitul lunii decembrie 2008 erauînregistraţi 1.398.757 de bugetari, iar cele mai recente date aratăcă la finele lunii aprilie numărul de bugetari a scăzut la1.245.980 de persoane. Multe au fost ieşiri naturale, pensionări,iar o altă explicaţie a scăderii numărului de bugetari o reprezintăfaptul că se poate face o nouă angajare numai dacă pleacă 7angajaţi. Reprezentanţii Gu­vernului folosesc statisticile noastreatunci când se referă la numărul de restructurări din sectorulpublic", a spus Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Ministerulde Finanţe. La Institutul Naţional de Statistică, numărul desalariaţi din sectorul bugetar nu îi include pe cei 260.000 debugetari din sistemele "spe­ciale", de siguranţă publică şiapărare, din structurile secrete ale Ministerului Apărării şi alecelui de Interne.


De asemenea, în sectorul salariaţilor din învăţământ şi dinsănătate sunt incluşi şi salariaţii din sectorul privat. Totuşi,INS este instituţia care furnizează date către Eurostat, organismulcare centralizează date din statele membre ale Uniunii Europene,aflat sub coordonarea Comisiei Europene.

Anul trecut, în august, Guvernul s-a angajat în negocierile cuFMI să concedieze 74.000 de bugetari până la sfârşitul lui 2010,după ce făcuse deja 27.000 de concedieri de la începutul anului. Deasemenea, în 2011 urmau să fie disponibilizaţi alţi 15.000 debugetari, potrivit scrisorii de intenţie la acordul stand-by, deciar rezulta că Guvernul şi-a depăşit obiectivul (de 116.000 dedisponibilizări), dacă se iau în considerare datele de la Finanţe.To­tuşi, Statistica arată că ţinta Guvernului a fost numai pejumătate atinsă.

Statul va cheltui anul acesta 39 de miliarde de lei (9,4 mld.euro) cu salariile bugetarilor, mai puţin cu aproape 17% faţă de2010, când cheltuielie salariale ale angajaţilor de la stat au fostde 46,83 mld. lei (peste 11 mld. euro). Comparativ, masa salarialăbrută (valoarea tu­tu­ror salariilor din România) este deaproxi­mativ 30 de miliarde de euro pe an, luând în considerare unnumăr mediu de 5 milioane de salariaţi.

Premierul Emil Boc a spus la finele anului trecut că o partedintre cei peste 100.000 de bugetari care au plecat din structurilede stat au fost absorbiţi de mediul privat, însă o parte au intratîn şomaj - deşi România are una din cele mai mici rate aleşomajului din Uniunea Europeană, de sub 5% în prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO