Eveniment

Firmele private spun ca nu este normal ca salariile din ministere sa fie si de 5 ori mai mari decat salariul mediu pe economie

Frimele private spun ca nu este normal ca salariile din ministere sa fie si de 5 ori mai mari decat salariul mediu pe economie
30.01.2009, 00:00 84

Salariul mediu lunar in cadrul Ministerului pentru IMM este de peste 1.875 de euro, in timp ce la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), salariul mediu ajunge la 2.700 de euro, potrivit unui document guvernamental. Angajatii Ministerului Dezvoltarii au salarii medii lunare de 2.220 de euro pe luna, de peste 4,5 ori mai mari decat salariul mediu brut pe economie.
"Nu este normal sa se ajunga la astfel de castiguri la stat, in conditiile in care in companiile din mediul privat nu putem vorbi despre astfel de salarii medii. Chiar ma gandeam la angajatii nostri si la ce impresie isi fac auzind astfel de sume si care, probabil, se intreaba de ce nu castiga si ei atat", spune Ana Glavce, HR manager al firmei de curierat TNT Romania, pentru care lucreaza aproximativ 400 de oameni.
Salariul mediu brut pe economie ajunsese in luna noiembrie la 1.844 de lei (490 de euro), potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).
"Sunt niste discrepante greu de justificat. Si clar acest lucru reprezinta o problema", este de parere Gabriel Matauan, HR & Public Affairs Director al Lafarge Romania.
Presedintele Aliantei "Sed Lex", Vasile Marica, a declarat miercuri seara, dupa intalnirea cu presedintele Basescu de la Cotroceni, ca Guvernul a garantat ca se va renunta la masura disponibilizarii a 20% din angajatii din administratia centrala, dupa ce in urma cu o saptamana Guvernul anuntase ca a luat o astfel de decizie.
"Reducerea cu 20% a angajatilor din administratia centrala nu este o varianta eficienta, ci ar trebui sa se reduca fondul de salarizare cu 20%. Institutiile bugetare au la dispozitie doua variante pentru a scadea fondul de salarizare: fie reduc toate sporurile si nu ar mai fi nevoie sa concedieze oameni, fie recurg la disponibilizari", spune Cezar Corici, presedintele patronatului industriasilor UGIR-1903.
El adauga ca inghetarea salariala pentru bugetari este o varianta buna, in conditiile in care se diminueaza castigurile foarte mari din institutiile bugetare. "Astfel, nu ar mai exista un decalaj mare intre bugetarii cu venituri mici si cei cu venituri mari. Cu siguranta ca nu este momentul unor cresteri salariale in sistemul bugetar, pentru ca nu sunt bani", precizeaza Corici
Potrivit documentului, salariile in institutiile finantate integral de la bugetul de stat in 2008 au fost de la 1.693 de lei (460 de euro) la Consiliul Economic si Social pana la 9.926 de lei (2.700 de euro) la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Sumele nu includeau sporurile.
Salariul mediu al unui manager din mediul privat este de 3.240 de euro, arata datele studiului PayWell realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC) anul trecut.
Directorul de resurse umane al Lafarge este de parere ca discutia pe tema salariilor din institutiile de stat trebuie sa fie legata de rolul institutiei respective si de dimensiunea acesteia. "Daca vorbim despre o institutie cu 30 de angajati, din care majoritatea sunt judecatori sau magistrati, salariile de peste 2.000 de euro se justifica. In schimb in cadrul unui minister cu sute sau mii de salariati, pare usor exagerat un salariu de peste 1.800 de euro."
Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri seara, la intalnirea cu reprezentantii patronatelor, ca salariile din sectorul bugetar sunt mult mai mari decat in zona de productie, ceea ce reprezinta "o oarecare anomalie". Seful statului a amintit totodata de propunerea sa privind un moratoriu, pentru o perioada de sase luni, asupra cresterii salariilor. "Salariile din sectorul bugetar sunt mult mai mari decat in zona de productie, ceea ce reprezinta o oarecare anomalie", a spus Basescu.
Reprezentantii Curtii Constitutionale (CC) au precizat ieri ca media salariala lunara, pentru cei 89 de angajati ai institutiei, a fost de 4.732 de lei (1.285 de euro) in anul 2008 si nu de 8.321 de lei (2.260 de euro), asa cum mentiona documentul guvernamental
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO