Eveniment

Fiscul a blocat un milion de conturi bancare in ultimul an pentru recuperarea taxelor restante

Fiscul a blocat un milion de conturi bancare in ultimul an pentru recuperarea taxelor restante
19.04.2010, 23:08 882

Doar in primele trei luni din 2010 Fiscul a dispus masurapopririi conturilor pentru peste 240.000 de contribuabili, cu otreime mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut, potrivitdatelor furnizate de ANAF la cererea ZF. In 2009, numarul tuturorconturilor poprite s-a ridicat la aproximativ 893.900.

"Comparativ cu anii anteriori, se poate observa in ultimul timpo crestere a situatiilor in care autoritatile fiscale recurg larecuperarea creantelor fiscale prin intermediul popririi conturilorbancare ale contribuabililor", afirma Adrian Rus, tax seniormanager la firma de consultanta Ernst & Young.

Reprezentantii din teritoriu ai Fiscului confirma, in acelasitimp, ca numarul executarilor silite s-a inmultit si in contextulin care tot mai multe firme care au probleme cu lichiditatileapeleaza la creditul fiscal.

"Ii tinem sub control si pe cei carora le facem inlesniri. Chiardaca exista intelegere pentru unii contribuabili, nu mergem dincolode limita legii si luam toate masurile care se impun pentrurecuperarea debitului", spune Ion Popescu, directorul coordonatoral Directiei Generale a Finantelor Publice Brasov.

In judetul Brasov, de exemplu, au fost blocate in primultrimestru aproape 6.700 de conturi apartinand contribuabililor cudatorii nestinse, cu 18% mai mult decat in aceeasi perioada aanului trecut. Valoarea debitelor executate prin poprireaconturilor a scazut insa de la 120,3 milioane de lei in primeletrei luni din 2009 la 86,9 milioane de lei in primul trimestru alacestui an. Directia Generala a Finantelor Publice Brasov a pus sisechestre pe 227 de bunuri mobile si imobile, cu 80% mai mult decatin intervalul ianuarie-martie 2009.

ANAF poate bloca usor contul unui restantier la bugetul de stat,avand in vedere ca primeste de doua ori pe luna informari de labanci cu situatia conturilor inchise si deschise de companii sipersoane fizice. Bancile ar putea fi insa obligate sa raporteze cuo frecventa saptamanala situatia conturilor deschise si inchise declienti, potrivit unui proiect de modificare a Codului de procedurafiscala. Totodata, bancilor li s-ar putea solicita sa comuniceFiscului inclusiv soldul conturilor bancare si rulajele efectuateprin intermediul acestora.

Si directiile de taxe si impozite locale aflate in subordineaprimariilor pot dispune masura popririi conturilorcontribuabililor, Codul de procedura fiscala permitandautoritatilor locale sa solicite de la ANAF datele privindconturile bancare. Astfel, un contribuabil se poate trezi cu contulblocat chiar si pentru un debit de cateva sute de lei.

Consultantii fiscali spun ca noua forma a Codului de procedurafiscala va facilita activitatea de investigare a evaziunii fiscale,in prezent bancile putand refuza transmiterea de informatii privindsituatia soldurilor si a rulajelor invocand secretul bancar.

Adrian Rus de la Ernst & Young a explicat ca procedura deexecutare silita prin poprire a conturilor bancare alecontribuabililor cu datorii nestinse este o metoda mult mai usor deimplementat de catre autoritati, in comparatie cu procedura deexecutare silita a bunurilor (mobile si/sau imobile) detinute decontribuabili, usurand astfel sarcina Fiscului ce nu mai are nevoiesa valorifice bunurile respective, valorificare ce ar presupunedesfasurarea unor proceduri din partea autoritatilor fiscale si arnecesita un timp uneori destul de indelungat.

El adauga ca este probabil ca o masura de a deschide un nou contbancar sa nu aduca beneficii contribuabilului in discutie in masurain care disponibilitatile in lei sau valuta din conturile initialenu acopera obligatiile sale fiscale.

Legislatia in materie mentioneaza ca poprirea conturilor bancarein scopul stingerii obligatiilor fiscale se aplica debitorilortitulari de conturi bancare asupra sumelor din respectiveleconturi.

Reprezentantii Fiscului sustin ca nu se impune nicio masuraasiguratorie asupra unui contribuabil fara sa existe o creanta pecare statul o are de recuperat si ca masura respectiva esteridicata imediat ce debitul este achitat.

Creanta minima pentru care poate fi impusa o masura asiguratorieeste de 100 de lei in cazul persoanelor fizice si de 500 de lei incazul companiilor.

Mai multe conturi blocate in Brasov

  • In judetul Brasov au fost blocate in primul trimestru aproape6.700 de conturi apartinand contribuabililor cu datorii nestinse,cu 18% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut.
  • Valoarea debitelor executate prin poprirea conturilor a scazutinsa de la 120,3 milioane de lei in primele trei luni din 2009 la86,9 milioane de lei in primul trimestru al acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO