Eveniment

Fiscul vrea ca firmele să comunice mai mult electronic cu agenţii vamali

Fiscul vrea ca firmele să comunice mai mult electronic...

Autor: Roana Rotaru

19.04.2016, 00:04 1746
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) vrea ca prin noul Cod vamal, care va intra în vigoare de la 1 mai 2016, să implementeze un nou sistem informatic de gestiune a deciziilor vamale şi să prelucreze electronic toate informaţiile dintre autorităţile vamale şi operatorii economici şi viceversa.

ANAF, în subordinea căreia se află şi Direcţia Generală a Vămilor, îşi doreşte ca în viitor toate declaraţiile pe care le depune operatorul economic să fie în format digital şi ca operaţiunile dintre contribuabil şi autoritatea vamală să aibă loc electronic pentru a reduce numărul de controale de pe teren.

„Suntem în plin proces de simplificare, ceea ce nu înseamnă neapărat date mai puţine, uneori înseamnă mai multe, dar în acelaşi principiu al simplificării pentru contribuabil. Ce înseamnă simplificare pentru noi? Este ca fluxul de date să circule de ambele părţi fără nicio oprelişte, ca aceste date să fie informatice şi dacă se poate deloc pe hârtie, pentru ca având toate aceste informaţii la dispoziţie, administratorul fiscal să poată să determine probitatea operatorului economic din birou şi să reducă cât mai mult acţiunile din teren“, a declarat Dragoş Doroş, şeful ANAF, în cadrul unei conferinţe intitulate „Vama electronică 2016- 2020“.

Preşedintele ANAF scoate în evidenţă faptul că actualul Cod Vamal a apărut în anul 1992, o perioadă în care informatica şi comerţul nu erau foarte dezvoltate în România, motiv pentru care noul Cod Vamal are nevoie să fie reactualizat. 

„Astăzi ne aflăm în cu totul şi cu totul o altă etapă. În domeniul vamal, ca şi în alte domenii ale administrării fiscale, cam în toate domeniile, importantă a devenit informatizare. Analizele, concluziile, administrarea în sine se face pe baza datelor pe care le avem şi le prelucrăm în sistemele noastre informatice. Este foarte important şi aici ne străduim pe toate ariile, nu numai în autoritatea vamală, să informatizam şi sa avem un flux automat de date atât de la contribuabil către  ANAF , cât şi de la Direcţia Generală a Vămilor către contribuabil şi invers „, a zis Dragoş Doroş.

În perioada următoare Direcţia Generală a Vămilor va actualiza şi va dezvolta mai multe sisteme informatice, dintre care trei vor fi implementate în 2017. Costurile pentru majoritatea modificărilor vor fi suporate de către autoritatea vamală, ceea ce înseamnă că impactul asupra operatorilor economici nu va fi mare, potrivit Ancuţei Macovei, director al Direcţiei de Tehnologie a Informaţiei, Comunicaţii şi Statistică Vamală.   

În primul trimestru al acestui ani ANAF-ul a colectat de la contribuabili 47,04 miliarde de lei la bugetul de stat cu 10,89 % mai mult faţă de aceaşi perioadă a anului precendent, motiv pentru care Dragoş Doroş consideră că activitatea instituţiei se îndreaptă în direcţia care trebuie.

„ANAF-ul trebuie să fie un organism prietenos cu contribuabilii care doresc şi plătesc taxele,  aceştia fiind majoritatea, şi trebuie să fie foarte atent şi să stopeze la timp operatorii economici care nu vor să plătească taxe, care nu numai că îşi formează avantaje incorecte din acest lucru, dar deteriorează climatul de piaţă pentru ceilalţi care doresc, şi vor, şi fac în mod corect acest lucru. Informatizarea este unul dintre elementele principale pentru acesta, iar modificarea Codului Vamal în care informaţiile circulă în ambele părţi ne aduc un pas în faţă“, a conchis şeful ANAF.

Prin Noul Cod Vamal operatorului economic i se oferă posibilitatea de a trimite clarificări şi completări înainte de adoptarea unei eventuale decizii nefavorabile a Direcţiei Generale a Vămilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO