Eveniment

Fitch mentine ratingul, dar un esec al acordului cu FMI sau scaderea rezervelor ne retrogradeaza

07.06.2009, 18:51 15
 
Fitch este a treia agentie de evaluare financiara care a confirmat in acest an ratingul Romaniei, dupa ce Moody's a anuntat in a doua jumatate a lunii martie ca mentine Romania in categoria „investment-grade", iar Standard &Poor's a confirmat la jumatatea lunii mai calificativele acordate.
De altfel, Moody's este singura agentie de rating care a mentinut Romania in categoria „investment grade", dupa ce in toamna anului trecut S&P si Fitch au retrogradat Romania.
Analistii vad un declin de 4,5%
Plafonul de tara si ratingul pentru datoriile pe termen scurt in valuta au fost mentinute de Fitch la nivelul „BBB", respectiv „B", iar ratingurile pentru datoriile pe termen lung in valuta si pentru cele in moneda locala au fost confirmate la nivelul „BB+"/"BBB-", cu perspectiva negativa, potrivit unui comunicat al agentiei.
„Programul de ajustare economica stabilit cu FMI sustine calificativele Romaniei, dar capacitatea autoritatilor de a respecta strategiile stricte necesare va fi cruciala", considera Andrew Colquhoun, director in cadrul Fitch.
El apreciaza ca perspectivele economiei mondiale s-au inrautatit semnificativ de cand ratingurile Romaniei au fost revizuite in scadere, in noiembrie 2008, ceea ce amplifica riscurile cu care se confrunta Romania, in conditiile in care economia se ajusteaza la fluxul mai redus de capital in sectorul privat.
Potrivit Fitch, ratingul Romaniei continua sa fie sustinut de finantele publice solide, de mediul social si de afaceri puternic, precum si de indicatorii de guvernanta, favorizati de apartenenta tarii la UE. Agentia noteaza totusi ca pe termen scurt se mentin dificultatile economice si financiare si anticipeaza ca economia Romaniei va inregistra un declin de 4,5% in acest an.
 
12 miliarde de euro, deficitul de finantare externa
Pachetul de sprijin financiar de 26,4 miliarde de dolari convenit de Romania in luna mai cu FMI, CE si Banca Mondiala va contribui la acoperirea deficitului de finantare externa, estimat de Fitch la circa 12 miliarde de dolari pentru 2009, in urma scaderii intrarilor de capital in sectorul privat, reducand astfel riscul declansarii unei crize economice si financiare de amploare.
Romania este unul dintre statele cu cea mai mare expunere la riscurile legate de finantarea externa, in randul a 11 tari analizate de Fitch in luna mai, iar un declin puternic al intrarilor de capital va duce la scaderea deficitului de cont curent, de la nivelul de 12,3% din Produsul Intern Brut in 2008. Fitch mai sustine ca masurile de austeritate care trebuie aplicate pentru a beneficia de asistenta financiara externa ar putea fi acceptate greu de populatie, intr-un an in care vor avea loc alegeri prezidentiale.
In ceea ce priveste rezervele valutare ale BNR, agentia de rating sustine ca un declin al acestora, suficient de amplu pentru a submina increderea in leu, ar afecta serios stabilitatea financiara si economia reala si ar avea un impact negativ asupra ratingurilor.
 
Unde ne-au plasat agentiile de rating
Fitch - „Junk" categorie de risc ridicat pentru investitii; plasament atractiv doar pentru investitorii speculativi.
Moody's - „Investment grade" risc redus pentru investitii
Standard & Poor's - „Junk" categorie de risc ridicat pentru investitii; plasament atractiv doar pentru investitorii speculativi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO