Eveniment

Fitch Ratings: Economia României a crescut cu 6,8% în 2017, dar avansul PIB se reduce la 3,6% în 2018 şi 2019

Fitch estimează deficitul bugetar pentru 2018 la 3,4% din PIB faţă de nivelul de 3% de anul trecut.

Fitch estimează deficitul bugetar pentru 2018 la 3,4% din PIB faţă de nivelul de 3% de anul trecut.

Autor: Iulian Anghel

15.01.2018, 00:06 701
Creşterea economică a Românei pentru 2017 este estimată la 6,8% - cea mai mare din UE - dar, pe măsură ce stimulentele fiscale care au făcut-o posibilă îşi vor pierde din relevanţă, creşterea PIB se va reduce în 2018 şi 2019 la 3,6%, comentează agenţia americană de evaluare financiară Fitch Ratings într-o notă în care anunţă menţinerea ratingului de ţară pentru România la BBB-, cu perspectivă stabilă, graţie datoriei reduse a ţării.
 
„Ratingul pentru investiţii al României este sprijinit de nivelul moderat al datoriei publice şi de indicatorii per capita care sunt în concordanţă cu mediile din gama BBB”, a anunţat Fitch, la finalul săptămânii trecute, făcând o scurtă analiză a economiei româneşti şi a perspectivelor ei de creştere.
 
Potrivit sursei citate, România a avut cea mai mare creştere economică din UE în 2017 - estimarea este de 6,8% -, dar situaţia finanţelor publice s-a deteriorat ca urmare a relaxărilor fiscale. În aceeaşi vreme, deficitul bugetar, care în opinia analiştilor de la Fitch a fost de 3% din PIB, a putut fi menţinut la acest nivel doar prin sacrificarea investiţiilor publice.
 
„Ţinta de deficit a fost realizată prin înjumătăţirea cheltuielilor de investiţii planificate. Tăierile de taxe au redus raportul venituri bugetare/PIB – unul dintre cele mai mici din regiune - în vreme ce creşterea treptată a salariului minim, a salariilor din sectorul public şi a pensiilor a majorat cheltuielile de bază.”
 
Potrivit datelor Finanţelor, cheltuielile publice totale au crescut la 11 luni din 2017 cu 14,7% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2016, cheltuielile de personal cu 21,3%, iar cheltuielile sociale (care includ şi pensiile) cu 12,9%.
 
Veniturile totale au crescut în această perioadă cu 11%. În aceeaşi vre­­me, cheltuielile de investiţii (din bu­get şi din fonduri UE) programate în legea bugetului la 39,5 miliarde de lei au în­semnat, la 11 luni din 2017, doar
 
17,5 mi­­liarde de lei, în scădere cu 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, deşi în legea bugetului era prevăzută creşterea lor cu peste 20%, an/an. Este posibil să vedem în datele pentru decembrie o ameliorare a cheltuielilor cu investiţiile pentru că planul iniţial cuprindea şi achiziţiile Armatei şi, în ultimele zile, au fost semnate contracte de miliarde de lei în contul planificărilor din 2017.
 
Deficitul bugetar la 11 luni este de 1,2% din PIB, dar Fitch estimează nivelul deficitului pe întreg anul la 3% din PIB - care este şi prognoza oficială a guvernului român.
 
Guvernul nu depăşeşte acest prag din motive politice, dar echilibrul se menţine cu sacrificarea investiţiilor, apreciază sursa citată. În aceeaşi vreme, mai spun analiştii de la Fitch, creşterea din 2017 nu poate fi susţinută pe termen lung.
 
Proiecţia de creştere de 5,5% pe care o avansează guvernul pentru 2018 este considerată prea optimistă, în vreme ce deficitul bugetar va sări, în estimarea citată, de 3% din PIB, până la 3,4% din PIB. Veniturile bugetare vor avea şi ele de suferit, reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% fiind echivalată de Fitch cu o pierdere la buget de 1,5% din PIB (13,7 mld. lei), gol pe care guvernul crede că-l poate acoperi din alte surse (TVA split sau mutarea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat). Însă deteriorarea finanţelor publice riscă să readucă România în procedura de deficit excesiv – peste 3% din PIB deficit bugetar - mai apreciază agenţia americană de rating financiar.
 
Pe de altă parte, datoria publică rămâne sub media calificativului „BBB” de 40,9% din PIB, situându-se în 2017 la 38% din PIB, faţă de 37,6% din PIB în 2016. Nivelul rambursărilor rămân sustenabil – 4,6% din PIB în 2018 şi 4,3% în 2019. În plus, guvernul deţine un fond-tampon care, potrivit Fitch, acoperă nevoile brute de finanţare pentru aproape 4 luni. În iunie 2017, Finanţele au anunţat că în acest fond sunt 6,3 miliarde de euro.
 
Inflaţia în creştere – 3% pentru 2018 este estimarea Fitch - va afecta uşor consumul intern care poate fi însă susţinut de revigorarea investiţiilor.
 
Fitch estimează deficitul de cont curent pentru 2017 la 2,8% din PIB şi la 3,4% din PIB pentru acest an.
 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO