Eveniment

Florin Pogonaru, AOAR: a fost prea mult pesimism acumulat pe pieţele financiare. Canalul de risc pentru România poate fi scăderea cererii la export

Florin Pogonaru, AOAR: a fost prea mult pesimism acumulat pe pieţele financiare. Canalul de risc pentru România poate fi scăderea cererii la export

Autor: Sorin Pâslaru

05.08.2011, 11:51 467

Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceridin România, spune că situaţia de pe pieţele financiareinternaţionale poate fi explicată prin pesimismul acumulat înmediile financiare de situaţia din zona euro şi datele tot maiproaste ale economiei SUA.

"Este izbucnirea pesimismului acumulat în toate întâmplările cuGrecia, cu Europa, cu măsurile luate de americani pe ultima sută demetri. Nu ne putem aştepta ca economia mondială să se relanseze încondiţiile pesimismului acumulat pe măsurile de austeritare, caresigur că sunt necesare", spune Pogonaru.

El spune că ar fi bine ca pieţele să nu fie cuprinse depanică

Explicaţia scăderii bruşte? "A coincis cu date economicenefavorabile - în aceeaşI zi câteva rezultate submediocre de pepiaţa americană şi simultan izbucnirea temerilor faţă de Spania şIItalia".

Poate fi cineva ferit de căderea pieţelor? "Greu de crezut,spune Pogonaru. "Inclusiv dacă se ia în considerare ce se întâmplăcu aurul şi francul elveţian se vede că nu poţi fi ferit. Trebuiesă ne uităm să nu explodeze China. Dacă China o ia în jos lacreşterea economică, atunci situaţia va deveni mult maiserioasă".

Ce trebuie să facă investitorii?

"Mă uit la ce fac eu. Sunt investiţii care au datelefundamentale bune, în care trebuie să crezi".

Pogonaru mai spune că, la cel mai înalt nivel, se discuta despreo ajustare puternică pe pieţe, dar care ar fi trebuit să aibă locîn septembrie.

"La Aspen discutam despre luna septembrie ca o lună de cotiturăpe pieţele financiare externe. S-a estimat că măsurile din iulie sevor deconta în septembrie, dar iată că se pare că s-a decalattermenul".

Clubul de la Aspen este o întâlnire care are loc în StateleUnite în fiecare an unde vin cei mai înalţi oficiali din întreagalume, bancheri, preşedinţi de companii, oameni de afaceri şijurnalişti pentru a discuta ce se întâmplă în economiamondială.

Ce impact va fi asupra României?

"Fără discuţie va avea impact în România. Fiind o economieperiferică şi mediocră impactul va ajunge mai târziu creându-seaparenţa că suntem protejaţi, dar nu suntem protejaţi. În cazulunei noi căderi generalizate a pieţelor financiare, în mod certunul din pericole este încetinirea exporturilor. Sper însă camăsurile recente privind banii europeni să fie deja luate înfavoarea noastră.

Nu văd influenţă pe cursul de schimb, pentru că la noifuncţionează contagiunea regională. Vom trăi într-o interţie acursului într-o perioadă", a spus Pogonaru.

Se va pune iarăşi problema unui blocaj al finanţărilorinterbancare cum a fost situaţia din toamna anului 2008?

"Sper că nu. Nu sunt aceleaşi motive. Nu văd o criză alichidităţii aşa cum a fost cea de atunci", a încheiatPogonaru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO