Eveniment

FMI: Aşteptăm măsuri de blocare a reducerii cotei unice

Autor: Razvan Voican

24.11.2010, 14:51 13

Fondul Monetar Internaţional şi-a exprimat astăzi mai multe"îngrijorări" legate de adoptarea ieri în Senat a proiectului dereducere a cotei de impozit pe venit de la 16% la 10% şi cereacţiuni care să dea siguranţa că această reducere "nefundamentată"nu va intra în aplicare.

"Îndemnăm parlamentarii de toate culorile politice să aprobe unbuget pe 2011 responsabil", a declarat Jeffrey Franks, şefulmisiunii FMI pentru România.

FMI susţine că aplicarea deciziei din Senat ar crea un golsemnificativ în buget şi ar duce la un deficit de peste 4,4% dinPIB anul viitor - adoptarea acestui plafon reprezentând o condiţiepentru ca România să primească banii rămaşi din împrumuturile de laFond şi de la UE.

Franks a reamintit că România are de îndeplinit mai multeprecondiţii înainte ca boardul FMI să discute la începutul luiianuarie cea de-a şasea evaluare a acordului.

Şi Consiliul fiscal a reclamat astăzi că proiectul de legeadoptat ieri în Senat nu respectă cerinţele legii responsabilităţiifiscale, neavând avizul Consiliului.

Reducerea cotei de la 16% la 10% a fost votată cu concursulparlamentarilor din coaliţia de guvernământ, la fel ca în cazulcotei reduse de TVA la alimentele de bază, când a fost invocat unvot "în necunoştinţă de cauză" ca justificare a acţiuniiparlamentarilor PD-L împotriva propriului Guvern.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO