Eveniment

FMI: Avem semne clare că se reia creşterea. Consumul va creşte şi el

FMI: Avem semne clare că se reia creşterea. Consumul va creşte şi el

Jeffrey Franks şi-a tocit şi pantofii în doi ani de când se ocupă de România

Autor: Claudia Medrega

09.05.2011, 23:58 806

FMI susţine că probabilitatea revenirii recesiunii în România înacest an este foarte redusă, aşteptând ca rezultatele economice săconfirme revenirea creşterii.

În ultimii doi ani aproape toate prognozele macro ale FMI, BNRşi Guvernului nu au fost confirmate de realitate, de aceea lumeaeste mai neîncrezătoare acum.

"Putem vedea semne clare că economia începe să-şi revină şi căse reia creşterea", a declarat ieri Jeffrey Franks, şeful echipeide negociere a FMI, la finalul primei evaluări a noului acord deîmprumut, care implică tragerea sumelor doar în cazul în carerevine criza. Deşi producţia industrială creşte continuu, iarexporturile ating niveluri istorice, consumul scăzut trage economiaîn jos. Dar consumul va creşte şi el, potrivit aşteptărilor FMI.Franks a lăudat "performanţele fiscale" şi menţinerea deficituluide către guvern în limitele convenite. Dar marea provocare este laanul când guvernul trebuie să continue reducerea deficitului spre3% din PIB, adică 3,5-4,5 mld. euro faţă 4,4% din PIB în acest an.Aceste deficite se ating cu preţul tăierii investiţiilor, neplăţiiarieratelor către sectorul privat şi cu reducerea numărului deangajaţi în sectorul public.

Comisia Europeană, celălalt finanţator mare, trimite MinisterulFinanţelor să facă rost de bani de pe pieţele externe. "Româniaeste de aşteptat să se finanţeze integral de pe pieţe. Să stea înfaţa judecăţii pieţei. Judecata finală o dă piaţa. Schimbareapercepţiei faţă de stat a fost «foarte favorabilă». Este un elementnou foarte important în mediul actual. Politicile bune duc larandamente bune şi la reacţii bune ale pieţelor", a declarat IstvanSzekely, şeful misiunii Comisiei Europene în România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO