Eveniment

FMI avertizeaza: Este pentru ultima data cand banii de la Fond merg si la buget

FMI avertizeaza: Este pentru ultima data cand banii de la Fond merg si la buget

Jeffrey Franks, seful misiunii de evaluare a FMI: Banii vor merge jumatate pentru finantarea deficitului bugetar, insa este pentru ultima data cand se va intampla acest lucru, banii Fondului nefiind destinati acestui scop

20.01.2010, 00:00 40

"Asa cum am propus inca din octombrie 2009, banii vor mergejumatate pentru finantarea deficitului bugetar, insa este pentruultima data cand se va intampla acest lucru, pentru ca aceasta afost o exceptie la care am apelat in conditii speciale, baniiFondului nefiind destinati acestui scop", a spus Franks.

O misiune a FMI, condusa de Jeffrey Franks, incepe astazi inRomania o vizita de o saptamana, pentru evaluarea acordului definantare.

Potrivit lui Franks, imbunatatirea perceptiei investitorilorstraini asupra Romaniei deschide posibilitatea finantarii direct depe pietele externe de capital.

El considera ca perspectiva incheierii cu succes a rundei denegocieri intre autoritatile romane si FMI care incepe maine(astazi - n.r.) este unul dintre factorii care contribuie laintarirea leului, insa avertizeaza ca aceasta tendinta ar trebuiechilibrata.

"Asa cum deprecierea excesiva a monedei este periculoasa siaprecierea prea mare este riscanta, cuvantul-cheie trebuind sa fieechilibrul in politica cursului. Iar politica monetara trebuie safie suficient de stransa pentru a tine inflatia sub control, insanu foarte restrictiva incat sa antreneze o apreciere excesiva aleului." In acelasi timp, el spune ca adoptarea de catre Parlamenta bugetului a fost un element crucial pentru perceptiainvestitorilor straini, care oricum se ameliorase odata cudepasirea incertitudinilor politice.

Guvernul si FMI mizeaza pe o crestere economica de 1,3% in acestan, iar una dintre conditiile impuse in acordul cu institutiilefinanciare internationale este reducerea deficitului bugetar la5,9%.

Panain prezent, Romania a primit primele doua transe de la FMI, de 6,9mld. euro.

Moody's: FMI si UE vor avea pretentii mai mari de laRomania

Agentia de rating Moody's si-a imbunatatit estimarea legata decresterea economica a Romaniei in 2010, la 2,3%, si apreciaza caFMI si UE vor avea pretentii mai mari in acest an, dupa ce in 2009au fost remarcabil de toleranti fata de progresul lentinregistrat.

Analistii Moody's apreciaza ca FMI si UE vor mentine o presiuneconstanta asupra Guvernului pentru a face reforme pe durataacordului.

In viziunea Moody's alegerile prezidentiale nu au reusit saelimine instabilitatea care a invadat mediul politic din Romania inultimii doi ani, existand o posibilitate ridicata pentru alegeriparlamentare anticipate.

"Noul guvern are destula sustinere in Parlament pentru a diminuacheltuielile si a adopta reforme structurale, care ar trebui sapermita reluarea programului FMI/UE din februarie sau martie. Dar,caracterul slab si divizat al coalitiei de la guvernare evidentiazafaptul ca actualele reforme ar putea sa fie probabil limitate, iaratmosfera politica sa ramana zgomotoasa."

FMI si CE au decis in toamna anului trecut sa blochezeimprumuturile catre Romania, deoarece evaluarea acordului stand-bynu a putut sa fie finalizata din cauza instabilitatii politice si alipsei unui Guvern cu capacitati depline de exercitiu.

Moody's apreciaza ca ratingurile Romaniei ar avea de suferitdaca programul de finantare si reforma convenit cu FMI si UE aravea dificultati de implementare, care ar putea fi legate deinstabilitatea

politica.

Pe de alta parte, analistii apreciaza ca acordul Romaniei cu FMIsi UE s-ar putea intrerupe mai devreme daca Guvernul va reusi saacceseze suficienta finantare din piata.

Leul nu mai este veriga slaba a regiunii

Banca americana de investitii Morgan Stanley pariaza peimbunatatirea economica si pe revenirea monedei nationale, caretrebuie sa prinda din urma concurentii regionali.

Banca apreciaza ca ciclul de relaxare a dobanzii-cheie va aveaun impact mai redus asupra monedei locale, deoarece jucatorii dinpiata sunt constienti ca exista interventii ale BNR.

Leul a castigat in ultima luna circa trei procente in fataeuro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO