Eveniment

FMI cere legea sănătăţii până la vară

Tonny Lybek, reprezentantul Fondului Monetar Internaţional în România şi Bulgaria

Autor: Claudia Medrega

28.03.2012, 00:04 603

România a progresat şi este mai bine pregătită decât în 2008 în faţa unor eventuale şocuri, dar trebuie să continue reformele, proiectul de lege privind reforma în sănătate urmând să fie elaborat de autorităţile române până la sfârşitul lunii iunie, a declarat Tonny Lybek, reprezentantul Fondului Monetar Internaţional în România şi Bulgaria.

România alocă sume insuficiente pentru sănătate, ca procent din PIB, comparativ cu media europeană, dar nici nu reuşeşte să majoreze veniturile bugetare peste 31-32% din PIB, în opinia lui Lybek.

Discuţiile cu privire la o nouă lege a sănătăţii au loc după ce la finalul anului 2011 ministerul a lansat în dezbatere publică un proiect de reformare, retras câteva săptămâni mai târziu la presiunea opiniei publice nemulţumită de unele reglementări din domeniul medicinei de urgenţă. Vechiul proiect retras dorea să implice mai mult mediul privat şi să spargă monopolul statului în administrarea banilor (care în prezent se realizează prin CNAS) prin apariţia mai multor asigurători de sănătate. Proiectul mai propunea şi apariţia asigurărilor voluntare care să deconteze acele servicii pe care statul nu le acoperea.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a afirmat la jumătatea lunii martie că proiectul legii sănătăţii rămâne un obiectiv al mandatului său la conducerea Guvernului, arătând că acest act normativ poate fi reconstruit şi adaptat la o formulă de acceptare publică.

Liberalizarea pieţei de energie şi restructurarea companiilor de stat sunt alte obiective importante pentru România, pe lângă creşterea absorbţiei de fonduri europene, a mai spus Lybek.

Ministrul finanţelor: Creşterea economică de 1,5-2% poate fi atinsă în 2012

Prioritatea autorităţilor române este asigurarea creşterii economice, iar avansul PIB estimat la 1,5-2% pentru acest an poate fi atins, a declarat Bogdan Drăgoi, ministrul finanţelor.

"Ce vă pot spune acum este că avansul economiei de 1,5-2% poate fi atins. Ne-am uitat la comenzi, ne-am uitat la exporturi, la cerere, şi, fără niciun fel de problemă, poate fi atins", a spus Drăgoi la o conferinţă organizată de Financial Times la Bucureşti.

Guvernul a decis să revizuiască în jos prognoza de creştere economică pentru 2012, la Ă1,7%, după trecerea a doar trei luni din acest an, noua estimare fiind încă optimistă comparativ cu estimările bancherilor, care şi-au ajustat previziunile spre 0,5%-1%.

Bugetul pentru acest an a fost fundamentat pe o creştere economică de 1,8-2,3% şi apare întrebarea cât de realiste rămân aşteptările de creştere a veniturilor, în condiţiile în care economia nu va mai performa atât de bine.

Drăgoi: FMI şi Comisia Europeană vin în România în 24 aprilie

Misiunea comună a FMI şi a Comisiei Europene va veni în România pe 24 aprilie, a declarat Bogdan Drăgoi (foto), ministrul finanţelor publice.

Următoarea misiune de evaluare va fi şi prima din mandatul noului guvern, condus de premierul Mihai Răzvan Ungureanu. După demisia Cabinetului Emil Boc şi învestirea Guvernului Ungureanu, reprezentanţii FMI şi CE s-au întâlnit la Bucureşti cu premierul şi miniştrii finanţelor, economiei, transporturilor şi justiţiei.

Precedenta evaluare a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale (BM) a avut loc în perioada 25 ianuarie - 5 februarie. Boardul FMI a avizat recent cea de-a patra evaluare a acordului de tip preventiv cu România, punând la dispoziţia statului cea de-a cincea tranşă, de 505 milioane euro, care ridică suma totală disponibilă în caz de necesitate la aproximativ 2 miliarde euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO