Eveniment

FMI: Creşterea datoriilor companiilor de stat ameninţă revenirea economiei

FMI: Creşterea datoriilor companiilor de stat ameninţă revenirea economiei

Autor: Claudia Medrega

04.07.2011, 00:03 262

Arieratele companiilor de stat au urcat în primul trimestru lapeste 4% din PIB, iar ascensiunea continuă a acestora ameninţăstabilitatea fiscală şi creşterea economică, avertizează FMI.

"Arieratele la nivel central guvernamental şi la nivelulsistemului de securitate socială au scăzut în primul trimestru, caşi arieratele la nivel local. Cu toate acestea, arieratele totaleale întreprinderilor de stat au crescut cu aproximativ 0,25 puncteprocentuale din PIB, la peste 4% din PIB. Exerciţiul recent deevaluare a evidenţiat facturi neplătite la nivel guvernamentalgeneral, în special în sectorul sanitar (aproximativ 0,1% din PIB).La nivel local, există facturi referitoare la plata TVA (circa 0,1%din PIB) şi altele aflate în dispută la instanţele de judecată", searată în raportul publicat recent de FMI privind situaţia economicăa României.

În ultimii doi ani, Finanţele au recurs la acumularea dearierate prin neplata facturilor statului către sectorul privatpentru a se încadra în ţintele de deficit convenite cu FMI.

Atingerea ţintei de deficit bugetar de 4,4% din PIB în acest aneste considerată posibilă, însă Fondul consideră că există povocărisemnificative în legătură cu obiectivul fiscal din 2012, de 3% dinPIB, fiind necesare măsuri adiţionale.

În cursul acestui an trebuie monitorizate trimestrial ţinteleindicative de reducere a arieratelor atât pentru autorităţilelocale, cât şi pentru companiile de stat. Rezultatele preliminareale inventarierii arieratelor şi facturilor neplătite au confirmatarierate substanţiale în companiile de stat şi facturi neachitatesuplimentare în sectorul sanitar.

Oficialii FMI spuneau încă de anul trecut că un domeniu în careevoluţiile au constituit o dezamăgire este îmbunătăţireaperformanţelor companiilor de stat. Iar noul acord preventiv cu FMIse focalizează tocmai pe problema reformării, privatizării saulichidării acestor companii.

Dacă la sfârşitul anului trecut nivelul arieratelor compani­ilorde stat era de 18,1 mld. lei, nivelul estimat pentru sfâşitulprimului trimestru din 2011 a fost de 19,2 mld. lei, iar pentrufinele lunii iunie, de 19,5 mld. lei. Ţinta pentru arierate pentrusfârşitul acestui an este comparabilă cu cea din decembrie2010.

Arieratele statului faţă de companii au scăzut ajungând lasfârşitul primului trimestru la circa un miliard de lei, din care820 mil. lei au fost la nivelul autorităţilor locale şi 150 mil.lei la nivel central, toate valorile fiind în limitele agreate cuFMI şi Comisia Europeană.

FMI consideră că reformarea compani­ilor de stat este crucialăpentru a aduce investiţii private atât de necesare şi know-howmanagerial pentru a restabili viabilitatea financiară acompani­ilor. Până la sfârşitul lunii august trebuie elaborată şiaprobată legislaţia prin care companiile de stat va trebui săraporteze şi să publice date financiare trimestriale şi să aibăperiodic audituri externe independente. Iar controlul financiar alîntreprinderilor de stat va fi mutat de la diferite ministere laFinanţe şi va include mecanisme de raportare îmbunătăţite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO