Eveniment

FMI dă verdictul asupra României: Vestea bună: inflaţia se temperează. Vestea proastă: deficitul bugetar o ia la vale şi nu se va încadra în ţintă

FMI dă verdictul asupra României: Vestea bună:...

Autor: Răzvan Botea

12.11.2018, 16:48 1882

Activitatea economică a României este una puternică ce se menţine, iar şomajul înregistrează minime istorice. Presiunile inflaţioniste din acest an au atins punctul maxim, iar Banca Naţională a României a întărit politica monetară şi managementul lichidităţii, contribuind astfel la menṭinerea sub control a presiunilor inflaṭioniste. Cu toate acestea, deficitul bugetar a continuat să crească în ciuda mai multor ani de creştere economică puternică, atingerea ţintei pentru anul 2018 „prezentând riscuri”, sunt unele dintre concluziile vizitei reprezentanţilor FMI (Fondului Monetar Internaţional) la Bucureşti.

„O consolidare fiscală ar crea spaţiu de manevră pentru politica fiscală, reducând astfel vulnerabilitatea economiei faţă de şocurile interne şi externe. În pofida mai multor ani de creştere economica puternică, deficitul bugetar a avut evoluţie ascendentă, nu una descendentă, aşa cum ar trebui să se întâmple în perioadele bune, iar atingerea ţintei pentru anul 2018 încă prezintă riscuri în absenţa unor măsuri suplimentare. În acelaşi timp, structura cheltuielilor publice se îndreapta din ce in ce mai mult către elemente rigide în detrimentul investiţiilor publice. Bugetul pe anul 2019 şi cadrul fiscal pe termen mediu trebuie să vizeze deficite mai mici, aliniate angajamentelor asumate faţă de Uniunea Europeană (UE) şi să menţină datoria publică exprimată ca pondere in PIB pe o traiectorie descendentă”, arată comunicatul transmis de instituţie.

O echipă a Fondului Monetar Internaţional condusă de Jaewoo Lee a vizitat Bucureştiul în perioada 6-12 noiembrie 2018, pentru a discuta evoluţiile recente în plan macroeconomic şi în planul politicilor.

Reprezentanţii FMI au mai atras atenţia asupra necesităţii modernizării sistemului fiscal, precum şi asupra majorării salariilor din sectorul public.

„Esenţială este, de asemenea, modernizarea administraţiei fiscale. Totodată, majorarea salariilor din sectorul public şi modificările programate a fi aduse pensiilor ar trebui re-evaluate prin prisma implicaţiilor negative pe care le-ar putea avea asupra sustenabilităţii fiscale şi creşterii economice pe termen lung.”

Aspectele pozitive sesizate de FMI în ceea ce priveşte România sunt legate de rata şomajului scăzută, presiunea inflaţionistă care pare să fi atins punctul maxim, dar şi activitatea economică a României, care se menţine puternică.

„Activitatea economică din România se menţine puternică, şomajul înregistrând minime istorice. Îngrijorările legate de supraîncălzire s-au mai temperat, dată fiind recenta încetinire a ritmului de activitate, presiunile inflaţioniste din acest an părând a fi atins deja nivelul maxim. Banca Naţională a României a întărit politica monetară şi managementul lichidităţii, contribuind astfel la menṭinerea sub control a presiunilor inflaṭioniste. In continuare, ar trebui menţinută inclinatia de întărire a politicii monetare pentru a ancora anticipaţiile inflaţioniste şi a limita riscurile externe. Sănătatea sistemului financiar s-a îmbunătăţit, iar plafonarea serviciul datoriei la un anumit procent din venit pentru creditele acordate populaţiei va contribui la menţinerea stabilităţii financiare.”

Raportul FMI mai precizează importanţa unei bune absorbţii a fondurilor europene pentru a spori potenţialul de creştere. De asemenea, în raport mai este abordată şi tema Fondului Suveran de Investiţii, dar şi importanţa continuării luptei împotriva corupţiei.

„Consolidarea instituţiilor ce se ocupă de investiţiile publice continuă să reprezinte o prioritate pentru reducerea decalajului major de infrastructură pe care îl înregistrează România, inclusiv prin facilitarea unei mai mari absorbţii a fondurilor europene. Guvernanţa corporativă a întreprinderilor de stat poate fi îmbunătăţită, iar exceptiile de la Legea 111/2016 ar trebui evitate. Fondul suveran de investiţii avut în vedere ar trebui să respecte cele mai bune practici la nivel internaţional. Lupta împotriva corupţiei trebuie să continue deoarece reducerea corupţiei contribuie la creşterea veniturilor guvernamentale, la eficientizarea cheltuielilor şi la dezvoltarea competitivităţii. Unele iniţiative legislative recente au generat incertitudini, au creat îngrijorări legate de buna guvernanţă şi de sistemul financiar, ce constituie fundamente ale unei creşteri susţinute pe termen lung.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO