Eveniment

FMI: Este încă probabil ca inflaţia principală să se menţină peste ţintă BNR de 5%. Principalele declaraţii

FMI: Este încă probabil ca inflaţia principală să se menţină peste ţintă BNR de 5% - live text
01.08.2011, 10:12 441

- "Este încă probabil ca inflaţia principală să se menţină pesteţintă BNR de 5%, la sfârşitul acestui an", a declarat luni şefulmisiunii de evaluare a FMI, Jeffrey Franks. El a menţionat însă căFondul notează trendul descendent al preţurilor de consum, susţinutşi de rezultatele bune din agricultură.

- "O problemă esenţială este eliminarea arieratelor, careînsumează peste 20 de miliarde de lei. Aceste facturi neplătitereprezintă o frână majoră în calea creşterii economice. Guvernul afăcut progrese în reducerea arieratelor, prin restructurareadatoriilor"

- "Un alt criteriu de interes este majoraerea cheltuielilorpentru investiţii publice, în special prin atragerea fonduriloreuropene. Se pare că există o mică ameliorare în procesul derealizare a proiectelor, dar absorbţia proiectelor continuă să fiefoarte dificilă"

- Continuarea reformei în sistemul sanitar, reducereaarieratelor statului, creşterea investiţiilor, inclusiv prinabsorbţia fondurilor europene şi restructurarea şi vânzareacompaniilor de stat, reprezintă direcţii prioritare pe care Româniaar trebui să acţioneze, afirmă şeful misiunii FMI.

"Prima provocare se regăseşte în sistemul sanitar. Din păcate,sistemul este destul de bolnav. Cererile din sistem sunt mai maridecât resursele alocate, ceea se slăbeşte sănătatea financiară asistemului. Aceste resurse puţine sunt ineficient cheltuiteprivându-i pe cei mai nevoiaşi. Este nevoie de o reformăcomprehensivă în sistemul de sănătate. În următoarele luni,Guvernul va face o reformă, atât pe partea de venituri, cât şi pecheltuieli", a spus şeful misiunii FMI de evaluare a acordului,Jeffrey Franks.

- Guvernul consideră că există spaţiu fiscal pentru creştereasalariilor din sectorul public, dar o majorare ar trebui operatănumai după o nouă reducere a numărului angajaţiilor bugetari,consideră şeful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by,Jeffrey Franks.

"Guvernul va lua o decizie referitor la cât de mare va fi creşterea(salariilor bugetarilor -n.r.) sau momentul în care va fi adoptată.Nu ar fi înţelept nici din partea mea, nici din partea lor, săspunem în acest moment care va fi decizia. Din punctul lor devedere (al Guvernului - n.r.) există spaţiu pentru creptereasalariilor, dar trebuie să aşteptăm până la acel moment pentru a fisiguri. Creşterea salariilor poate avea loc doar dacă există unnumăr satisfăcător de angajaţi în sistemul bugetar. Există încă osupraangajare în sectorul public", a spus Franks.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO