Eveniment

FMI pleacă fără bugetul pe 2011 aprobat, tranşa se amână pentru ianuarie

FMI pleacă fără bugetul pe 2011 aprobat, tranşa se amână pentru ianuarie

Autor: Mihaela Claudia Medrega

01.11.2010, 23:59 25

România va trece sărbătorile de iarnă fără următoarea tranşă dela FMI de 900 mil. euro care nu va veni mai devreme de lunaianuarie din cauză că Guvernul a primit noi teme pe care trebuie săle îndeplinească până atunci.

Proiectul de buget pe 2011 - principala miză a rundei de negociericu FMI care tocmai s-a încheiat, nu a fost finalizat, Guvernulurmând să discute în continuare cu sindicatele pe tema salariuluiminim.

De asemenea, declaraţiile de ieri ale lui Jeffrey Franks, şefulmisiunii FMI, arată că autorităţile nu au reuşit să impună deciziade reducere a contri­bu­ţiilor sociale şi/sau a cotei uniceîncepând de la 1 ia­nua­rie, aşa cum ar fi dorit coaliţia deguvernământ.

"Modificările constante în structura de taxe nu sunt productive şirecomandăm puternic autorită­ţi­lor să menţină stabilitatea, maiales după ce au fost adoptate măsuri foarte dure", a spus Franks.El nu a vrut să spună care au fost soluţiile discutate du­minicăseară cu preşedintele Traian Băsescu, însă premierul Emil Boc adeclarat că şeful statului a fost "de mare ajutor" pentru un acordcorect pe mai departe. Ambele părţi au lăsat să se înţeleagă cănegocierile au fost dure, chiar dacă la Cotroceni atomosfera deînceput a discu­ţiilor se arăta foarte veselă.
Franks nu a vrut să dea detalii nici în privinţa noilor precondiţiiasumate de autorităţi în vederea eliberării unei noi tranşe debani, Fondul referin­du-se la modul general la reforme-cheie carein­clud aprobarea unei noi etape din legea salarizării uni­ce şiintrarea în funcţiune a legii pensiilor des­pre care se discută depeste un an. Guvernul a pro­mis din nou că va plăti datoriile cătrecompanii, astfel încât să fie eliminate în cea mai mare parte pâ­năla sfârşitul anului. FMI s-a arătat îngrijorat de pier­derilecompaniilor de stat, cerând chiar lichi­darea celor care nu pot firentabilizate sau priva­ti­zate, teză care revine în pofidapersistenţei crizei.

De asemenea, Fondul a respins ideile de rela­xa­re a ţintei dedeficit de 4,4% din PIB stabilită pen­tru 2011, însă atât timp câtproiectul de buget nu este definitivat ar mai putea fi încercateunele variante de recalibrare a veniturilor şi cheltuielilor, maiales că Traian Băsescu a spus că Guvernul ar fi des­co­perit niştesoluţii noi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO