Eveniment

FMI revine la Bucureşti pentru prima evaluare a noului acord. Tot Franks conduce misiunea

FMI revine la Bucureşti pentru prima evaluare a noului acord. Tot Franks conduce misiunea

Autor: Razvan Voican

21.04.2011, 15:48 43

Fondul Monetar Internaţional (FMI)îşi trimite săptămâna viitoare la Bucureşti prima misiune deevaluare a noului acord stand-by de tip preventiv încheiat cuRomânia pe 25 martie.

Misiunea va fi condusă tot de Jeffrey Franks, care a gestionat dinpartea Fondului precedentul acord derulat în ultimii doi ani şi dincare România a tras 11,9 mld. euro, cu un miliard mai puţin faţă desuma programată. Noul acord are o sumă indicativă de 3,5 mld. euro,dar autorităţile române şi-au declarat intenţia de a nu mai tragenicio sumă.

Prin scrisoarea de intenţie din martieGuvernul s-a angajat ca până la sfârşitul lunii aprilie săfinalizeze o situaţie a tuturor arieratelor şi a facturilorneplătite de stat la 30 decembrie 2010, iar pe baza acestor dateMinisterul Finanţelor să elaboreze un plan de acţiune, incluzândmecanisme de control, prin care să fie eliminate arieratele şi săfie prevenită acumularea de noi datorii.

O miză importantă a noului acord este restructurarea şi eficientizarea companiilor de stat cupierderi. Până la sfârşitul lunii aprilie ar trebuifinalizată o analiză a situaţiei Tarom, în perspectiva găsirii unuiinvestitor strategic.

La capitolul macroeconomic,conform datelor preliminare, deficitul bugetar pe trimestrul I s-aîncadrat în programul convenit cu FMI.

Vizita misiunii FMI se vadesfăşura în perioada 26 aprilie - 10 mai.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO