Eveniment

FMI revizuieste cresterea in jos, Barclays vede „W”. Cum comentati?

11.04.2010, 23:08 27

FMI se pregateste sa revizuiasca in jos prognoza de crestereeconomica pentru Romania in acest an, de la 1,3% la 0,8-1%, incontextul in care performanta slaba a constructiilor si continuareadeclinului din comert sunt considerate de analisti dezamagitoare inprivinta sanselor de relansare economica.

FMI estimeaza insa in continuare ca revenirea ar putea avea locin a doua jumatate a anului.

"Economia romaneasca este la recuperare intensiva. (...) Este caun pacient care a venit la spital cu febra mare. Febra a disparut,insa pacientul este inca slabit", a declarat Jeffrey Franks, sefulmisiunii FMI pentru Romania la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzatade Pro TV. El apreciaza ca economia va inregistra o cresterepozitiva in al doilea semestru al acestui an, care va marcainceputul unei relansari, dar atrage atentia ca, cel putin intr-oprima faza, nu se va ajunge la punctul de dinaintea crizei.

Pe de alta parte, Barclays Capital, divizia de investitii auneia dintre cele mai mari banci britanice, considera ca datelerecente privind evolutia economiei Romaniei - productieindustriala, comert si constructii - in primul trimestru sugereazaca economia ramane slaba si se contureaza o recesiune in forma deW.

"Datele pe februarie indica slabiciunea cererii interne dincauza consumului si investitiilor scazute, precum si a ajustariifiscale operate de Guvern. Cu siguranta, consumul este diminuat dedecizia de inghetare a salariilor si de reducere a pensiilor",considera analistii britanici.

Productia industriala, unul dintre cei mai importanti indicatoridin economie, corelat cu evolutia PIB a inregistrat in februarie oscadere de 2,5% fata de ianuarie, ca serie ajustata. Ritmul anualde crestere a incetinit semnificativ la 1,4%. De asemenea, volumullucrarilor de constructii s-a redus in februarie cu 13,8%comparativ cu ianuarie, ca serie ajustata in functie de numarul dezile lucratoare si de sezonalitate. Si volumul cifrei de afaceripentru comertul cu amanuntul a scazut in februarie cu 8% fata deaceeasi luna din 2009 si cu 0,4% comparativ cu ianuarie, ca serieajustata.

Pe baza acelorasi date statistice, analistii BCR, cea mai marebanca de pe piata, apreciaza ca sunt create conditiile pentru caeconomia sa fie tot pe minus in trimestrul I fata de trimestrul alpatrulea din 2009 si remarca nivelul inca scazut al indicatorilorprivind increderea oamenilor de business in economie.

"Industria a fost in teritoriul negativ in termeni ajustatisezonier in ianuarie si februarie, ceea ce ar putea semnala faptulca recesiunea nu s-a terminat", apreciaza analistii BCR, mentionandca nici consumul, nici constructiile nu contribuie la revenireaeconomiei.

Totusi, Barclays anticipeaza o crestere economica de circa 1% in2010, estimand o relansare lenta. In decembrie 2009, analistiibancii erau mai optimisti, anticipand un avans al economiei de 2%in acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO