Eveniment

FMI şi Consiliul Fiscal critică reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% votată de senatori

Autor: Claudia Medrega

24.11.2010, 23:55 30

Fondul Monetar Internaţional şi Consiliul Fiscal au criticatieri vehement decizia Senatului prin care a fost redus impozitul pevenit la 10%, care pune în pericol ţintele bugetare şi primireabanilor rămaşi din împrumuturile de la finanţatorii internaţionali,nerespectarea angajamentelor fiscale urmând să fie sancţionată şide pieţele internaţionale.

"Guvernul şi-a reiterat angajamentul puternic pentru programuleconomic sprijinit de FMI, Uniunea Europeană, Banca Mondială şialte instituţii financiare internaţionale. Prin urmare, ne aşteptămsă se ia măsuri care să dea siguranţa că această reducerenefundamentată a taxelor nu va fi promulgată. Facem apel ladecidenţii tuturor partidelor politice să aprobe un bugetresponsabil pentru 2011 şi reformele necesare", a declarat JeffreyFranks, şeful misiunii FMI pentru România.

Fără bugetul pe 2011 aprobat şi cu legile salarizării unitare şia pensiilor în întârziere, România riscă să nu mai primeascăurmătoarele tranşe de bani de la Fondul Monetar Internaţional şiUE.

De altfel, Jeffrey Franks a reamintit ieri că România are deîndeplinit mai multe precondiţii înainte ca boardul FMI să discutela începutul lunii ianuarie cea de-a şasea evaluare aacordului.

O eventuală nerespectare a angajamentelor de consolidare fiscalăasumate ar fi sancţionată de pieţele financiare internaţionale, maiales având în vedere contextul european actual, în opiniaConsiliului Fiscal.

Adoptarea reducerii cotei de impozit pe venit de la 16% la 10%în Senat vine după ce luna trecută Camera Deputaţilor a votat cotaredusă deTVA la alimentele de bază, de 5%, şi neimpozitareapensiilor sub 2.000 de lei. Misiunea FMI, aflată atunci laBucureşti, a acceptat să discute cu autorităţile române după cepreşedintele Traian Băsescu a promis că nu va promulga acesteiniţiative. Atât FMI, cât şi Consiliul Fiscal şi-au exprimatîngrijorarea cu privire la faptul că nu a fost solicitat avizulConsiliului Fiscal referitor la proiectul de reducere a impozituluipe venit, nefiind respectată procedura din Legea responsabilităţiifiscale. În plus, măsura nu este în conformitate cu strategiafiscală pe termen mediu a Guvernului.

Totodată, avizul Guvernului privind această iniţiativalegislativă este negativ, iar aceasta nu este însoţită de propuneride compensare a impactului financiar.

Protestele FMI şi ale Consiliului Fiscal

Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI, susţine că votul Senatuluipentru reducerea impozitului pe venit la 10% ridică uneleîngrijorări, urmând să ducă la depăşirea ţintei de deficit bugetardin 2011, de 4,4% din PIB, o condiţie pentru primirea următoarelortranşe. "Iniţiativele pentru peticirea continuă a sistemului detaxe creează instabilitate în mediul de afaceri şi submineazărevenirea economiei". Franks a amintit că măsurile dificile, darnecesare adoptate în iulie pentru soluţionarea problemelor fiscaleîncep să dea rezultate: veniturile îşi revin, cheltuielile se reduccătre niveluri mai sustenabile, iar încrederea în economiaromânească îşi revine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO