Eveniment

FMI vede Guvernul făcând licitaţii „la TV“ pentru managerii privaţi la companii de stat

FMI vede Guvernul făcând licitaţii „la TV“ pentru managerii privaţi la companii de stat

Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI, spune că încă este în curs centralizarea facturilor neplătite de firmele de stat

Autor: Voican Razvan, Adelina Mihai

10.05.2011, 23:58 668

Guvernul ar urma să realizeze licitaţii internaţionaletransparente pe modelul "la televizor" pentru a selecta firmele deconsultanţă care să se ocupe de recrutarea managerilorprofesionişti independenţi pentru aproximativ 50 de companii destat alese împreună cu FMI, spune Mihai Tănăsescu, reprezentantulRomâniei la instituţia financiară internaţională.

"Consultanţii vor strânge CV-uri serioase pentru posturi deCEO (director general) sau CFO (director financiar), le vor analizaîn funcţie de competenţele cerute pentru fiecare companie şi vorstabili liste scurte de candidaţi din care Guvernul va puteaalege", este mecanismul schiţat de Tănăsescu. Numai că acestproiect nu se anunţă nici simplu, nici ieftin, nici peste măsură derealist prin prisma susţinerii politice necesare. Potrivitestimărilor Association of Executive Search Consultants (AESC),care reuneşte cele mai mari firme de executive search din lume,firma care ar câştiga licitaţia ar putea obţine un contract de 1,5mil. euro.

"Este foarte dificil de estimat valoarea contractului pe careGuvernul l-ar putea semna cu o firmă internaţională de executivesearch pentru recrutarea a 30-40 de manageri pentru com­paniile destat, fără a şti complexitatea sarcinilor şi specificităţile pieţeiromâneşti în ceea ce priveşte recrutarea executivilor performanţi,însă la o primă estimare valoarea contractului ar putea reprezentao investiţie de circa 1,5 milioane de euro", a declarat pentru ZFChristophe de Callatay, Managing Director în cadrul AESC Europa

"Eu sper să existe suficientă voinţă politică pentru că s-arrealiza astfel un progres fantastic, acele companii ar putea fi însfârşit ferite de influenţe de partid şi ar exista un controlasupra situaţiilor lor financiare", spune Tănăsescu, fost ministrude finanţe în guvernul Năstase.

El crede că susţinerea de care beneficiază acest proiect dinpartea preşedintelui Traian Băsescu creează premise de reuşită,deşi admite că precedentele în materie de extragere a companiilorde stat de sub controlul politic nu sunt încurajatoare.Ideeaangajării unor conducători profesionişti pe bază de contract demanagement pentru anumite companii de stat nu este nouă, fiindvehiculată de mai multe ori şi de fostul premier liberal CălinPopescu-Tăriceanu pentru societăţi precum Tarom, de exemplu, însănu a ajuns să fie pusă în practică.

Tănăsescu consideră că efortul financiar şi organizatoricnecesar selecţiei managerilor privaţi ar merita pe deplin pentru căprofesioniştii astfel aleşi vor avea contracte de performanţă fermecare va viza creşterea disciplinei financiare şi a transparenţei însectorul companiilor de stat şi al regiilor. De altfel, el afirmăcă Ministerul Finanţelor încă nu dispune la această oră de osituaţie exactă a facturilor neplătite şi a datoriilor mai mari de90 de zile acumulate de societăţi de stat. "În două-treisăptămâni ar trebui să se încheie centralizarea acestorcifre.În prezent este greu de estimat cât vortotaliza aceste sume, însă nu este exclusă o surprizăneplăcută."

Pe de altă parte, el remarcă faptul că Guvernul a reuşitsă aducă aproape de zero arieratele înregistrate la nivel central.Reprezentanţii AESC spun că, la nivel european, taxa medie încasatăde un consultant senior în executive search poate depăşi 50.000 deeuro, la un salariu minim anual de 150.000 de euro al executivuluiplasat. Membrii asociaţiei lucrează cu contracte de tip "retained",adică solicită, în general, o treime din suma totală înainte de aîncepe procesul de recrutare şi pe care o primesc, indiferent dacăgăsesc sau nu candidatul dorit.

Mai există firme care lucrează şi cu contracte de tip"contingency", când se întâmplă ca profilul executivului căutat săexiste deja în baza de date a head-hunterului sau de tip "successfee", în care recruiterul să primească banii numai dacă găseştecandidatul căutat şi acesta acceptă funcţia oferită.AESC are înRomânia şase membri, cu sediul în Bucureşti: Accord Group Easternşi Central Europe, Amrop, K.M. Trust & Partners, LeadershipDevelopment Solutions, Neumann International, precum şi StantonChase International.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO