Eveniment

FMI vede risc de recesiune economica, pana la -1%

04.02.2009, 20:05 29

Misiunea FMI care si-a incheiat ieri vizita de evaluare la Bucuresti estimeaza ca Romania va inregistra anul acesta o crestere economica negativa de pana la -1%, considerand ca Guvernul ar trebui sa-si ajusteze asteptarile de crestere a veniturilor bugetare construite pe o ipoteza de crestere a PIB cu 2,5%.

Surse apropiate discutiilor cu autoritatile afirma ca la venirea in Romania expertii Fondului inca aveau o prognoza de crestere economica in zona pozitiva, insa au modificat-o in urma discutiilor cu reprezentanti ai marilor companii si banci locale. Vanzarile marilor jucatori din economie au scazut in ianuarie cu 10-15% fata de anul trecut, existand riscuri ca declinul sa se accentueze pe parcursul anului.
FMI a recomandat Guvernului intarirea politicii fiscale prin reducerea drastica a cheltuielilor, considerand ca nu mai exista posibilitati de majorare a veniturilor bugetare odata ce cresc accizele si contributiile sociale. Expertii Fondului apreciaza ca ipotezele macroeconomice luate in calcul la constructia bugetului sunt prea optimiste, asa incat deficitul anuntat de 2% din PIB ar echivala de fapt cu unul de 4%. FMI nu crede ca necesarul de finantare poate fi acoperit prin emisiuni de euroobligatiuni din cauza conditiilor de piata defavorabile, recomandand varianta unui aranjament institutional.
Misiunea FMI a avut ieri-dimineata o intanire cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu si cu ministrul finantelor, Gheorghe Pogea pentru a discuta concluziile preliminare ale vizitei de evaluare a situatiei macroeconomice. Apoi a urmat o intrevedere cu presedintele Traian Basescu.
Seful statului a spus ca este la curent cu mare parte din raportul FMI, cu cifrele si previziunile mentionate in document.
"Vorbind cinstit, cred ca este un raport corect legat de evolutia Romaniei pentru anul viitor. Nu sunt in pozitia de a contesta raportul", a adaugat seful statului. Contrar obiceiului misiunilor precedente, FMI nu a organizat o conferinta de presa in care sa-si prezinte public concluziile, optand pentru varianta unui comunicat de presa.
Pe parcursul discutiilor cu autoritatile, reprezentantii Fondului au insistat ca nu preseaza Romania pentru incheierea unui acord. Guvernul si BNR ar urma sa se hotarasca in urmatoarele doua saptamani ce varianta de sprijin extern vor alege pentru acoperirea deficitului de finantare.
In cazul negocierii unui acord, noua procedura a Fondului permite finalizarea discutiilor in 6 - 8 saptamani. In orice caz, ar trebui implicata si Comisia Europeana. Ca si in cazul Ungariei, FMI ar veni cu solicitari dure de reducere a cheltuielilor publice, inclusiv la salarii. Alte conditii ar viza politica monetara si reformarea sistemului financiar. La discutiile cu BNR, expertii Fondului au apreciat politica monetara foarte stransa. Una dintre concluzii a fost ca relaxarea poate avea loc numai in combinatie cu o politica fiscala foarte stricta, existand temerea ca eventualele lichiditati eliberate de BNR nu ar ajunge in creditare, ci ar fi folosite de banci pentru plata anticipata a unor linii de credit din afara, rezultand si presiuni suplimentare asupra cursului.
FMI recomanda intarirea supravegherii bancare, extinderea testelor de rezistenta la stres, aplicarea unui nou concept de management al riscului. BNR ar putea solicita bancilor o adecvare a capitalului mai mare, majorari de capital putand fi operate si prin folosirea profitului pe 2008.
"Aplicarea unor politici credibile in domeniul fiscal, monetar si in sectorul financiar va imbunatati semnificativ sansele Romaniei de a traversa cu bine actuala furtuna economica. Totusi riscurile vor ramane ridicate", afirma expertii FMI intr-un comunicat.
Fondul considera ca implementarea ferma a politicilor guvernamentale este esentiala pentru restabilirea increderii publice si a cresterii economice.
"Trebuie repornite reformele structurale pentru a face economia mai productiva." In final, FMI afirma ca asteapta continuarea cooperarii cu autoritatile.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO