Eveniment

FNGCIMM acordă şi garanţii pentru creditele de investiţii în sectorul irigaţiei

FNGCIMM acordă şi garanţii pentru creditele de...

Autor: Raluca Ghinea

12.10.2015, 00:00 83

Începând cu data de 01.10.2015, FNGCIMM acordă garanţii în procent de maxim 100% beneficiarilor eligibili de tipul Organizaţiilor şi Federaţiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (OUAI/FOUAI) pentru creditele destinate implementării proiectelor finanţate din PNDR, contractate de la instituţiile de credit partenere", se arată într-un comunicat al fondului.

Pot fi eligibile pentru finanţare proiecte pentru sistemele de irigaţii aferente staţiilor de punere sub presiune (SPP), precum şi cele destinate amenajării sistemelor de irigaţii aferente staţiilor de pompare şi repompare (SPA, SRP), finanţate în cadrul sub-măsurii "Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infracstructurii agricole şi silvice".

Organizaţiile şi Federaţiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii beneficiază de scrisori emise de FNGCIMM pentru garantarea avansului acordat de AFIR în baza legislaţiei privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbţiei fondurilor alocate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, pentru renovarea şi dezvoltarea spaţiului rural, prin creşterea calităţii vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale.

Premierul Victor Ponta a anunţat miercuri că Programul Naţional pentru Irigaţii ar putea fi aprobat de Guvern prin ordonanţă de urgenţă, după ce "a picat în Parlament din cauza celor de la PNL", rugându-l pe ministrul Agriculturii să încerce să-i convingă pe liberali să voteze totuşi programul.

"Cea mai importantă lege din ultima perioadă după Codul Fiscal, şi anume cea privind Programul Naţional de Irigaţii, a picat în Parlament din cauza celor de la PNL. Vă rog, domnule ministru (Daniel Constantin - n.r.), să-i convingeţi împreună cu fermierii, împreună cu toţi cei afectaţi să salvăm agricultura de PNL. Dacă nu o să reuşiţi să-i convingeţi, o să dăm o ordonanţă de urgenţă", a afirmat Ponta în şedinţa de Guvern.

Pe de altă parte, Ponta a spus că ar vrea ca Programul Naţional pentru Irigaţii să fie asumat de toată lumea, inclusiv de liberali.

Constantin afirma luni că bugetul necesar pentru sistemul de irigaţii naţionale nu s-ar fi pututut aproba nici prin ordonanţă de urgenţă, întrucât legea respinsă în Parlament, săptămâna trecută, prevedea şi schimbarea regimului de proprietate, lucru care nu se poate face prin ordonanţă de urgenţă.

Săptămâna trecută, proiectul de lege privind irigaţiile nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru adoptarea de către plenul Camerei Deputaţilor. Acesta conţinea amendamente care prevedeau investiţii de 1 miliard de euro în sistemul de irigaţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO